Succes Met Affiliate Marketing

Website verkopen: praktische tips, platformen & bedragen

Geld verdienen met een website

Als eigenaar van een succesvolle blog, webshop of affiliate website, kan er een moment komen waarop je besluit dat het tijd is om afscheid te nemen van je online project. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, je tijd en energie in andere projecten wil steken of simpelweg omdat je de opbrengst van de verkoop nodig hebt voor andere doeleinden.

Ook ik besloot in 2022 mijn 2 meest succesvolle affiliate websites te verkopen. Een superinteressant én spannend traject van verschillende meetings en onderhandelingen. Inmiddels heb ik ook de andere kant van het verkoopproces van een website meegemaakt. In februari 2023 kocht ik namelijk zélf een affiliate website!

Nadat ik hier over deelde op mijn Instagram en LinkedIn, kreeg ik veel vragen van nieuwsgierige aagjes. Logisch, want er lijkt online weinig bekend te zijn over hoe zo’n proces nu precies werkt. 

Want waar vind je een geschikte partij om je website aan te verkopen? En hoeveel geld krijg je voor de verkoop van een website? Ik vertel het je allemaal in dit artikel!

Wie zijn potentiële kopers van jouw website?

Stel dat je speelt met het idee om je website(s) te verkopen. Hoe vind je dan een geschikte koper voor je website? Er zijn verschillende opties:

1. Verkoopplatformen

Er zijn talloze platformen (zowel Nederlandse als internationale) waar vraag en aanbod samen komen. Zie het als een soort Marktplaats voor websites. Als je je website wil verkopen, kun je dat hier kenbaar maken. Potentiële kopers kunnen dan een bod uitbrengen op je website of direct de vraagprijs betalen.

Een aantal voorbeelden van bekende verkoopplatformen voor websites zijn:

Daarnaast zijn er ook partijen die zich volledig toespitsen op de verkoop van affiliate sites. Zo verkocht ik mijn websites uiteindelijk aan zo’n partij: Traffic Family. Zij zoeken op dit moment actief in de branches beauty, wonen, tuin, gereedschap en vrije tijd. Websites met commissies vanaf €3.000,- per maand zijn nu interessant voor Traffic Family.
 
Een andere tip is Onlino. Dit bureau heeft ook interesse in de overname van affiliate websites. Ze staan open voor allerlei niches, met als enige voorwaarde dat je site al redelijk wat verkeer heeft. Je kunt hen dan ook gerust een berichtje sturen als je jouw affiliate website wil verkopen.

2. Rechtstreeks aan eigenaren van andere blogs/affiliate websites

Omdat ik op LinkedIn en Instagram al jarenlang deel over mijn affiliate websites en blogs, merk ik ook dat ik steeds vaker berichtjes krijg van mensen die interesse hebben in het kopen van mijn sites. Ook krijg ik steeds vaker de vraag van mensen aan wie zij hun site kunnen verkopen.

Mocht je mensen in je netwerk hebben van wie je weet dat zij zelf ook meerdere, succesvolle (affiliate) sites en/of blogs beheren? Dan hebben zij misschien ook wel interesse in jouw website! Benader ze eens met de vraag of ze met je in gesprek willen gaan over je website en zorg ervoor dat je alle relevante informatie (daarover later meer in dit artikel!) al paraat hebt.

3. Via Facebook-groepen

Er zijn ook verschillende (internationale) Facebook-groepen waar je websites kan kopen en verkopen. Een aantal voorbeelden:

3 dingen om voor te bereiden voor de verkoop van je website

Op welke manier je je website uiteindelijk ook gaat verkopen, er is een aantal dingen wat sowieso aan te raden is om voor te bereiden. Dit zijn 3 absolute musts:

  1. Zorg ervoor dat je website überhaupt interessant is voor de verkoop. Een site met 3 bezoekers per jaar en geen inkomsten, is vaak niet bepaald interessant voor een potentiële koper. Ook niet voor jou als verkoper trouwens, want de verkoop van zo’n site gaat je weinig opleveren. Zorg voor een sterke website die al autoriteit heeft opgebouwd in de zoekmachines. Vul de site met goede, relevante content en zorg voor inkomsten op je website, bijvoorbeeld met affiliate marketing of andere online verdienmodellen voor websites.

  2. Verzamel het bewijs van inkomsten & kosten. Maak een compleet overzicht van alle inkomsten van je website van de afgelopen 6 tot 12 maanden. Breng ook de kosten in kaart, zodat de potentiële verkoper weet met welke kosten hij rekening moet houden. Denk aan kosten voor hosting, online reclame, tekstschrijvers etc.

  3. Zorg voor een duidelijke contactpagina. Anders wordt het voor een potentiële koper wel heel lastig om contact met je op te nemen over de verkoop van je website. Voorzie je pagina van een contactformulier en/of e-mailadres. Maak potentiële verkopers alvast éxtra warm door op deze pagina al te laten weten dat je open staat voor de verkoop van je website. 
Website verkopen

Hoe bepaal je de waarde van een website?

Een eigen website gaat in veel gevallen als je eigen kindje aanvoelen, weet ik uit eigen ervaring 😉. Je wil dan ook wel een mooi bedrag een de verkoop overhouden. Maar hoe bepaal je nu de vraagprijs van je website?

De volgende factoren spelen bijvoorbeeld een rol in het bepalen van de verkoopprijs van je website:

  • Wat je precies verkoopt: is het alleen een domeinnaam, of een complete website met content?
  • De leeftijd van je website: vaak geldt; hoe ouder de website (hoe eerder de domeinnaam is geregistreerd), hoe meer geld je kan verdienen.
  • De URL van de website: is dit een mega generieke URL zoals leukeairfryersonlinekopen.nl of een exclusieve URL met veel potentie, zoals airfryer.nl?
  • De vindbaarheid & autoriteit van je website: scoort de website in de zoekmachine al erg hoog op relevante zoektermen met hoge zoekvolumes? Dan is de kans groot dat je meer geld voor je site kan vragen dan wanneer je site niet of nauwelijks vindbaar is en nog helemaal geen autoriteit heeft opgebouwd in de zoekmachines.
  • De niche/het onderwerp van je website: als je een website hebt in een sterk concurrerende niche waar het anno 2023 nog erg lastig is om goede omzetten te draaien, is je site voor een verkoper mogelijk wat minder interessant. Maar heb je juist een supersterke site in een concurrerende niche, dan is je site des te interessanter.
  • De omzet via je website: hoeveel geld heb je verdiend met je website? Bijvoorbeeld door verkopen van producten, leadgeneratie, de verkoop van advertorials, affiliate marketing of andere verdienmodellen.

Hoeveel geld verdien je met de verkoop van een website?

De precieze prijs van een website, is dus sterk afhankelijk van allerlei factoren. Voor affiliate websites is er wel een formule die internationaal veel gebruikt wordt om de verkoopprijs te bepalen.

Er wordt vooral gekeken naar de affiliate omzet die je hebt gerealiseerd met je website. Oftewel: hoeveel commissie heb je verdiend?

Afhankelijk van de niche waarin je actief bent en hoe lang je site al bestaat, wordt er naar je affiliate inkomsten over een bepaalde periode gekeken. Vaak is dat de afgelopen 12 maanden, zodat de potentiële koper een compleet beeld krijgt van de prestaties van je website. 

In de affiliate niche is het gebruikelijk om je bod voor een website te baseren op basis van de gemiddelde, maandelijkse winst van de afgelopen periode en deze te vermenigvuldigen.

Soms worden er multipliers van 10 geboden, maar dat kan oplopen tot multipliers van 30 of soms wel 60. Dat zijn wel de extreme uitschieters. Vanuit mijn ervaring zie ik dat multipliers tussen de 20 en 30 gebruikelijk zijn.

Hoe hoger de multiplier, hoe meer potentie een verkoper in je site ziet. Als je een affiliate website hebt in een niche die opkomend is en waar nog veel ontwikkeling mogelijk is, zal de multiplier waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer je niche (zoals vaste telefonie) aflopend is.

Verkoopprijs van een affiliate website

Gemiddelde maandelijkse winst van de afgelopen 12 maanden 
x
Multiplier van +/- 10 tot 60

Stel dat je de afgelopen 12 maanden gemiddeld €500,- omzet draaide met je affiliate website. Daarnaast maakte je maandelijks €100,- kosten voor het gebruik van affiliate plugins, hosting en linkbuilding. Je gemiddelde maandelijkse winst was dus €400,-. De verkoper ziet potentie in je website en besluit een multiplier van 35 te bieden.

Dat betekent dat je de site kan verkopen voor €400,- x 35 = €14.000,-.

Hoe dan ook, er is geen standaard formule om de waarde van je website uit te rekenen. Vergeet ook niet dat het bod wat een partij uitbrengt vaak een openingsbod is en niet het bod is waar je direct mee akkoord hoeft te gaan. Onderhandelen is part of the game! 😉 Ik hoop dat de tips en informatie uit dit artikel je verder helpen in het proces van je website verkopen.

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 150+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.