Succes Met Affiliate Marketing

Wat is affiliate marketing?

Als je op deze website terecht bent gekomen, heb je waarschijnlijk al wel een idee van wat affiliate marketing is. Maar voordat ik je mee ga nemen in de praktijk en alle ins and outs van affiliate marketing met je ga delen, beginnen we bij het begin: wat is affiliate marketing nu precies?

Definitie van affiliate marketing:

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij bedrijven een beloning uitkeren aan personen met een website of ander online platform, die ervoor zorgen dat een product of dienst van het bedrijf verkocht wordt.

Hoe lang bestaat affiliate marketing al?

Affiliate marketing bestaat eigenlijk al heel lang. Misschien heb je wel eens van de term “referral marketing” gehoord, waarbij een bedrijf een beloning uitkeert aan iemand als hij of zij een nieuwe klant aandraagt. En affiliate marketing kun je zien als een vorm van referral marketing. Want ook bij affiliate marketing draag je een nieuwe klant aan en word je daar vervolgens voor beloond.

Affiliate marketing in de vorm zoals we het nu kennen, bestaat al sinds de jaren ‘90, een paar jaar na de lancering van het World Wide Web. Affiliate marketing bestaat dus al bijna drie decennia, en dat terwijl affiliate marketing in Nederland nog best wel ondergeschikt is aan andere online marketingkanalen zoals Google Ads en social media. 

In Amerika is affiliate marketing veel populairder. In 2016 werd al ruim 15% van het online marketingbudget van Amerikaanse bedrijven besteed aan affiliate marketing en had 80% van de merken een affiliate programma (bron). 

Waarom is affiliate marketing interessant voor bedrijven?

Affiliate marketing is een heel interessante vorm van marketing voor bedrijven. Een bedrijf betaalt namelijk pas zodra er daadwerkelijk een aankoop heeft plaatsgevonden. Tot die tijd houden marketingafdelingen het marketingbudget lekker in hun zak.

Met social media of Google Ads is het maar de vraag of het geld dat je uitgeeft aan views en klikken echt leidt tot een aankoop.

Waarom is affiliate marketing interessant voor affiliates?

Niet alleen voor bedrijven, ook voor affiliates/publishers (personen of mensen die de diensten of producten van een bedrijf promoten) is affiliate marketing heel interessant.

Als je een website of social media kanaal hebt, kun je daar geld mee verdienen door aan affiliate marketing te doen. Elke keer wanneer je over een specifiek onderwerp, product en/of dienst schrijft, kun je affiliate linkjes op je website of social media kanaal verwerken. Zodra iemand op zo’n linkje klikt en vervolgens een aankoop doet bij het bedrijf, krijg jij als affiliate daar een commissie over uitgekeerd. 

Het voordeel van een affiliate website, is dat het op den duur een vorm van passief inkomen kan worden. Je schrijft één keer een supersterke websitepagina, zorgt ervoor dat je website qua content, autoriteit én linkbuilding niet beter kan en vervolgens kan jouw artikel ook maanden of jaren na publicatie nog gevonden worden in de zoekmachine. Jij hoeft niets meer te doen aan dit artikel, maar je ontvangt nog steeds affiliate inkomsten over dit blogartikel.

Wil je ook starten met affiliate marketing? Volg dan mijn online cursus “Succes met Affiliate Marketing” waarin je leert hoe je zelf een affiliate website opstart en/of hoe je affiliate marketing op je huidige website, blog en social media kanalen kan toepassen.

Online cursus "Succes met Affiliate Marketing"

4 modules, 10+ uitleg- en instructievideo's en praktische tips & tricks om zelf een succesvolle affiliate website te maken.

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.