Succes Met Affiliate Marketing

TradeTracker: hoe werkt het affiliate platform? (Uitleg + review)

TradeTracker review ervaring

Als je als publisher op zoek gaat naar een groot affiliate platform waar je de keus hebt uit een breed scala aan adverteerders, dan kom je al snel uit bij TradeTracker. Ook wanneer je in Google de zoektocht start naar welk affiliate programma een bedrijf gebruikt, is de kans al snel groot dat je dit affiliate platform ontdekt.

Met duizenden aangesloten bedrijven en meer dan 250.000 publishers, is TradeTracker namelijk één van de grootste affiliate platformen in binnen- en buitenland. Bekende (internationale) bedrijven zoals AliExpress, HEMA en Landal maken gebruik van TradeTracker, waardoor het ook voor publishers een enorm interessant en divers platform is om je voor aan te melden.

In dit artikel vertel ik je hoe TradeTracker werkt: van het aanmeldproces tot aan het integreren van affiliate links en banners op je website. 

Wat is TradeTracker?

TradeTracker is een affiliate platform. Als je als bedrijf aan affiliate marketing wil doen, kan je je aansluiten bij een affiliate platform zoals TradeTracker. Je wordt dan een adverteerder. Als adverteerder kan je gebruik maken van de software van dit platform én het netwerk aan affiliates dat al is aangesloten.

TradeTracker heeft kantoren in 24 landen, werkt samen met ruim 5.000 bedrijven en heeft meer dan 250.000 publishers/affiliates die zijn aangesloten bij het platform. Niet alleen in Nederland, ook in veel andere landen is TradeTracker één van de grootste affiliate platformen.

Welke bedrijven zijn aangesloten bij TradeTracker?

Met duizenden adverteerders die zijn aangesloten bij TradeTracker, is de kans groot dat er voor jou als affiliate wel een interessant bedrijf tussenzit.

Bekende merken die gebruik maken van het affiliate platform TradeTracker, zijn bijvoorbeeld:

 • HEMA
 • Xenos
 • AliExpress
 • Blokker
 • CameraNu.nl
 • Lidl
 • Adidas
 • Albelli
 • Body & Fit

… en dus nog 5.000 andere bedrijven. Nadat je een account hebt aangemaakt, krijg je een compleet overzicht van alle bedrijven die zijn aangesloten bij TradeTracker.

Hoe meld je je aan als affiliate bij TradeTracker?

Als je als affiliate gebruik wil maken van het affiliate programma van één van de bedrijven die weer is aangesloten bij TradeTracker, maak je eerst een account aan bij TradeTracker

Je vult je persoonlijke gegevens in en je bedrijfsgegevens (indien je een KvK-inschrijving en/of BTW-nummer hebt).

TradeTracker

Afbeelding: je kan bij TradeTracker een persoonlijk of een zakelijk account aanmaken.

 

Informatie over website TradeTracker

Vervolgens vul je informatie over je website in. Wat is de naam van je bedrijf? (indien relevant). In welk marktsegement is jouw website actief? Om welk type website gaat het? (bijvoorbeeld een blog, vergelijkingswebsite of cashbackwebsite) en wat is de URL van je website? TradeTracker vraagt ook om een korte omschrijving van je website. 

Tot slot vul je je telefoonnummer in en moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden.

TradeTracker controleert vervolgens je aanvraag. Dat gaat gelukkig lekker snel, ik kan me herinneren dat ik vaak al binnen één werkdag reactie kreeg. Mijn sites zijn altijd goedgekeurd, ik heb nog niet meegemaakt dat een affiliate website of blog werd afgekeurd bij TradeTracker zelf (wel bij bepaalde adverteerders via TradeTracker).

Kan je je aanmelden met meerdere websites bij TradeTracker?

Ja, dat kan. Je kan voor elke website een nieuw account aanmaken als je dat wil (bijvoorbeeld als je het handiger vindt om voor elke website een aparte factuur te ontvangen), maar je kan ook meerdere websites in één account toevoegen. 

Ik heb ervoor gekozen om al mijn affiliate sites en blogs onder één account bij TradeTracker toe te voegen. Alle sites behoren tot dezelfde KvK-inschrijving (ik heb een eenmanszaak), dus het is voor mij net zo praktisch om alle affiliate programma’s vanuit één inlog te beheren én om één factuur te krijgen. 

Wel moet je elke site apart aanmelden en laten goedkeuren door TradeTracker. 

Hoe meld je je aan voor een affiliate programma van een adverteerder?

Als je website is goedgekeurd door TradeTracker zelf, kan je je website daarna gaan aanmelden bij affiliate programma’s. Voor elk uniek affiliate programma moet je je namelijk apart aanmelden en ook elke website moet je los aanmelden bij een affiliate programma.  Stel dat je ene website al is goedgekeurd voor het affiliate programma van Blokker, dan wil dat dus niet zeggen dat een nieuwe site die je toevoegt, ook automatisch wordt goedgekeurd voor datzelfde affiliate programma.

Nadat je bent ingelogd, navigeer je op TradeTracker.com naar Campagnes. Daar zie je een lijst van alle beschikbare campagnes, opgedeeld in categorieën. Ideaal om op deze manier nieuwe, relevantie affiliate programma’s te ontdekken! Je kan ook direct zoeken naar een specifiek affiliate programma, als je al weet bij welk programma je je wil aanmelden. 

Stel dat ik mijn blog The Budget Life wil aanmelden voor het affiliate programma van HalloStroom.nl, dan zoek ik rechtstreeks naar dat affiliate programma. Ik zie dan allerlei informatie over dat programma:

Aanmelden TradeTracker
 • Affiliatesite: met welke website ik me wil aanmelden. 
 • Campagne ID: unieke ID van deze campagne, dit is verder niet heel relevant voor jou als affiliate.
 • Campagne: de naam van de adverteerder. Klik hierop om meer informatie over de adverteerder en het affiliate programma te lezen.
 • Categorie: de categorie waaronder het affiliate programma valt.
 • CPM: Cost Per Mille (kosten per 1.000 vertoningen), als de adverteerder haar affiliates beloont op basis van aantal vertoningen. Dit is vrijwel nooit het geval bij affiliate marketing.
 • Klik: de beloning die je als affiliate ontvangt per klik op een affiliate link. Dit is vrijwel nooit het geval bij affiliate marketing.
 • Lead: de beloning die je als affiliate ontvangt voor het aanbrengen van een lead. Dit is vaak de stap voordat het daadwerkelijk een klant wordt en is een veelgebruikt model bij dienstverleners, zoals verzekeraars. Je krijgt dan een bedrag als de adverteerder via jouw website een lead genereert, dat kan bijvoorbeeld een offerte-aanvraag of ingevuld contactformulier zijn.
 • Sale: de beloning die je als affiliate ontvangt als iemand via jouw affiliate website daadwerkelijk een aankoop doet. Dit is veruit het meest gebruikelijke beloningsmodel voor affiliate marketing.
 • Lead Attributiemodel: het attributiemodel dat wordt gebruikt om de beloningen voor aangedragen leads uit te keren aan affiliates.
 • Sales Attributiemodel: het attributiemodel dat wordt gebruikt om de beloningen voor aankopen uit te keren aan affiliates.

In het geval van HalloStroom.nl, krijgt een affiliate dus €9 per aangebrachte lead en €56 per sale. Echter werkt HalloStroom.nl met een positiegebaseerd attributiemodel. Dat betekent dat wanneer er meerdere contactpunten zijn geweest op andere affiliate sites, de affiliate commissie wordt verdeeld over die contactpunten. Het eerste en het laatste contactpunt krijgen relatief meer commissie dan de tussenliggende contactpunten.

Is jouw affiliate website het enige contactpunt geweest en is een websitebezoeker via jouw website direct lead of klant geworden? Dan krijg je de volledige commissie uitgekeerd.

In de laatste kolom “Actie” klik ik op het tweede icoontje om me daadwerkelijk aan te melden voor deze campagne.

Een adverteerder kan daarna 2 dingen doen:

 1. Je aanmelding direct, automatisch goedkeuren. Je ziet dan een groen vinkje staan.
 2. Je aanmelding handmatig goedkeuren. Er komt dan een oranje vraagteken voor je affiliate site te staan. Het kan soms wel een paar dagen of weken duren voordat je aanmelding wordt gekeurd. Je krijgt daarvan bericht per e-mail.
TradeTracker review ervaring

Als je aanmelding is goedgekeurd, komt er een groen vinkje voor je affiliate site te staan. Als je aanvraag nog in behandeling is, zie je een oranje vraagteken staan. Een grijs vinkje betekent dat je je (nog) niet aangemeld hebt voor dit affiliate programma.

Het grootste gedeelte van de adverteerders keurt aanmeldingen handmatig goed. Zij willen wel iets te zeggen hebben over met welk type websites ze gaan samenwerken. 

Het is bij mij ook zeker wel eens gebeurd dat mijn aanmelding werd afgekeurd. Een adverteerder laat dan altijd weten wat de reden daarvoor is.

Wat zijn de kosten van TradeTracker?

Voor affiliates/publishers is TradeTracker gratis. Je betaalt dus geen geld om je aan te melden en gebruik te maken van de affiliate programma’s van TradeTracker.

Het verdienmodel van TradeTracker, zijn dan ook de bedrijven die gebruik willen maken van het platform als adverteerder. Zij betalen een eenmalige en/of maandelijkse fee voor het gebruik van het platform.

TradeTracker werkt richting hun adverteerders met een no cure, no pay model. Als een adverteerder geen sales genereert door affiliate marketing via TradeTracker, dan hoeft de adverteerder ook niet te betalen. 

Hoe werkt TradeTracker? (video)

Hoe meld je je aan bij TradeTracker? Hoe werkt het dashboard? En hoe integreer je banners, tekstlinks en andere materialen op je (affiliate) websites? Dat leg ik je uit in deze video.

Mijn ervaring met TradeTracker (review)

Toen ik een jaar of vier voor het eerst affiliate marketing ging inzetten voor mijn blog The Budget Life, was TradeTracker het eerste affiliate platform waar ik mijn website aansloot. 

Ik wilde gebruik maken van het affiliate programma van Ali Express en HEMA en wat bleek: die waren allebei bij TradeTracker aangesloten. Destijds had ik nog geen vergelijkingsmateriaal met andere affiliate platformen, maar inmiddels heb ik vrijwel alle grote affiliate netwerken uitgeprobeerd en kan ik dus een goede vergelijking maken.

Want ook al is TradeTracker één van de grootste in Nederland en vind je hier heel veel adverteerders, ik vind het zeker niet het meest gebruiksvriendelijke platform. Qua lay-out en interface, vind ik TradeTracker het meest gedateerde platform, als je het vergelijkt met andere affiliate platformen zoals Daisycon of Awin.

Dat is op zich geen probleem, want TradeTracker doet heus z’n werk, maar als je inlogt en het platform bekijkt, voelt het wel alsof er al jaren niets aan het platform is gedaan.

Uitbetaling via TradeTracker

Wat ik ook een nadeel vind, is dat de uitbetaling via TradeTracker lang op zich laat wachten. Via het affiliate platform van Bol.com krijg je bijvoorbeeld elke eerste week van de maand uitbetaald. Omdat er een retourtermijn van 30 dagen is, krijg je de commissie daadwerkelijk pas na die 30 dagen.

Bij TradeTracker duurt het veel langer. Dat heeft ermee te maken dat bepaalde affiliate programma’s er gewoonweg heel lang overdoen om affiliate commissies goed te keuren. Ik wacht soms maanden op de uitbetaling van een commissie die dus ook al maanden daarvoor is gerealiseerd.

Al met al vind ik TradeTracker qua gebruiksvriendelijkheid en uitbetaling dus zeker niet het beste affiliate platform, maar is het wel een feit dat het gewoonweg één van de grootste is. Veel affiliate programma’s maken exclusief gebruik van TradeTracker en dus ben je als affiliate toch al snel “genoodzaakt” om TradeTracker te gebruiken. En zoals ik al eerder zei: het platform doet wat het zou moeten doen.

Klik hier om een account aan te maken bij TradeTracker. Fun fact: dit is een affiliate link. Als jij een account aanmaakt bij TradeTracker via deze link, dan word jij als het ware een sub-affiliate van mij. Ik krijg dan 36 maanden lang 5% over elke lead- of salestransactie die jij genereert via TradeTracker. Jou kost het niets extra!

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 300+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.