Succes Met Affiliate Marketing

SE Ranking Review: dé betaalbare SEO-tool voor affiliate websites & blogs

Een SEO-tool zoals SE Ranking is wat mij betreft een onmisbare tool om succes te behalen met je affiliate website. 

Want: hoe hoger je affiliate website in zoekmachines rankt op belangrijke zoekwoorden, hoe sneller mensen op jouw zoekresultaat klikken. En hoe meer mensen er op je affiliate website landen, hoe meer mensen er zijn die een aankoop kunnen doen via jouw affiliate website. Je snapt ‘m: een goede vindbaarheid draagt uiteindelijk bij aan meer affiliate commissies. En dus keiharde euro’s!

Al in de voorbereidende fase, wanneer je nadenkt over een goed onderwerp voor je affiliate website, helpt SE Ranking je op weg. En ook als je aan de slag gaat met websitepagina’s en blogs schrijven, je website bouwen én optimaliseren, voorziet SE Ranking je van allerlei handige input. 

In dit artikel leg ik je alles uit over mijn favoriete (en één meest betaalbare!) SEO-tool SE Ranking en ontdek je hoe je deze SEO-tool inzet om je affiliate website beter vindbaar én lucratiever te maken.

SE Ranking review

Wat is SE Ranking?

SE Ranking is een tool waarmee je allerlei informatie en actiepunten kunt verzamelen om de vindbaarheid van je website in de zoekmachine te verbeteren

Naast SE Ranking, zou je ook kunnen kiezen voor een andere SEO-tool. Andere bekende tools zijn Ahrefs en Semrush. Deze SEO-tools kunnen in de basis allemaal hetzelfde, maar verschillen sterk in prijs, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten.

SE Ranking is mijn favoriete SEO-tool vanwege de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is één van de meest betaalbare SEO-tool onder de ‘grote jongens’ en beschikt over alle functionaliteiten die je nodig hebt om van je affiliate website een succes te maken. 

Als je voor het eerst een affiliate website bouwt, is het best een stap om veel geld te investeren in je project. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar de beste manieren om je investering aan het begin van je affiliate avontuur zo laag mogelijk te houden.

Verderop in dit artikel ga ik uitgebreider in op de kosten en verschillende pakketten van SE Ranking. Maar ik wil alvast deze tip met je delen: je kunt SE Ranking de eerste 7 dagen altijd gratis uitproberen. Dé perfecte manier om te ontdekken hoe SE Ranking werkt en of de SEO-tool iets voor jou is!

Functionaliteiten in SE Ranking

Maar wat kan je nu precies met een SEO-tool zoals SE Ranking voor je affiliate website? Ik licht de belangrijkste functionaliteiten (die je ook terugvindt in het hoofdmenu) kort uit en leg je verderop in dit artikel stap voor stap uit hoe je elke functionaliteit inzet voor je affiliate website.

SE Ranking functionaliteiten

Projecten

Voor elke (affiliate) website die je beheert, kan je een project aanmaken in SE Ranking. Vanaf dat moment verzamelt de tool allerlei interessante informatie over je domein en worden veranderingen gemonitord. Denk aan stijgingen of dalingen van je websitepagina’s in de zoekmachine, de algemene SEO-prestaties van je website en de prestaties van je belangrijkste concurrenten.

Concurrentieonderzoek

Vul de domeinnaam van een concurrent in en ontdek hoe die website op dit moment scoort in de zoekmachine. Je ziet een aantal SEO-statistieken over het domein (zoals Domain Trust en Page Trust). Ook geeft SE Ranking een schatting van het organische verkeer dat deze website maandelijks trekt, op welke zoekwoorden de site nu goed wordt gevonden en welke websites er met een backlink naar de website van deze concurrent verwijzen.

Concurrentieonderzoek

 

Zoekwoordonderzoek

Ontdek hoe vaak er maandelijks in een bepaalde locatie (wereldwijd of een specifiek land, provincie of plaatsnaam) wordt gezocht naar een zoekwoord. SE Ranking laat bijvoorbeeld zien hoe het zoekvolume per maand verschilt, wat de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord is (dit zegt iets over hoe moeilijk het is om hoog te ranken op dit zoekwoord), welke websites op dit moment in de top 5/top 10 van Google staan op dit zoekwoord en welke gerelateerde zoekwoorden (inclusief zoekvolumes) misschien ook interessant zijn voor jouw affiliate website.

Zoekwoordonderzoek SE Ranking

Linkbuilding: een essentieel onderdeel van werken aan je vindbaarheid in de zoekmachine, maar ook een onderdeel wat nog al eens vergeten of onderschat wordt. Zéker bij affiliate websites! Met de functionaliteit “Backlinks” in SE Ranking haal je allerlei waardevolle informatie boven water over de backlinks van je eigen domein óf die van een concurrent. Een backlink is een link vanaf een andere website die naar een pagina op jouw website verwijst.

Je vult in de functionaliteit “Backlinks” een domeinnaam of de URL van een specifieke websitepagina in. Je ziet vervolgens hoeveel en welke websites er met een link naar de door jou ingevoerde website(pagina) verwijzen, wat de verhouding is tussen het aantal do-follow en no-follow links en hoe het aantal backlinks door de jaren heen ontwikkeld is.

Backlinks SE Ranking

Hoe gebruik je SE Ranking voor je affiliate website?

SE Ranking komt van pas in elke fase van het opzetten en beheren van een affiliate website. 

1. Voor onderzoek vóór het starten van een affiliate website 

Al in de voorbereidende fase, wanneer je een goed onderwerp bedenkt voor je affiliate website, is een SEO-tool zoals SE Ranking een onmisbare tool. Met behulp van de functionaliteiten Zoekwoordonderzoek en Concurrentieonderzoek vind je bijvoorbeeld een antwoord op essentiële vragen zoals:

 • Wordt er in de zoekmachine eigenlijk wel gezocht naar het onderwerp dat je in gedachten hebt?
 • Hoe vaak wordt er maandelijks gezocht naar het onderwerp van je website?
 • Zijn er genoeg relevante zoekwoorden waar je content voor kan gaan schrijven op je affiliate website?
 • Zijn er al veel andere affiliate websites of blogs over dit onderwerp? 
 • Heeft de concurrentie (veel) aan linkbuilding gedaan om in de top 5 van Google te komen?

SE Ranking helpt je dus om te bepalen of het idee dat je in gedachten hebt voor een nieuwe affiliate website, ook daadwerkelijk een goed idee is waarmee je geld gaat verdienen.

Door SE Ranking al in de voorbereidende fase te gebruiken, zijn veel ideeën die ik had, tóch afgevallen omdat ik bijvoorbeeld ontdekte dat er vrijwel niet wordt gezocht naar het onderwerp in Google. Of at er al te veel andere blogs en affiliate websites bestonden over dit onderwerp. Ben ik even blij dat ik de tijd heb genomen om dat grondig te checken, voordat ik uren besteed aan het bouwen van een affiliate website die niet succesvol zou worden!

2. Content schrijven met behulp van SE Ranking

Ben je ervan overtuigd dat je een goed onderwerp te pakken hebt voor je affiliate website? Dan is de volgende stap: content schrijven. 

Ik raad je altijd aan om van tevoren te checken of je minimaal 20 unieke invalshoeken voor je affiliate website kunt bedenken. Oftewel: kun je minimaal 20 unieke pagina’s schrijven voor je website die allemaal een unieke zoekintentie/zoekwoord targeten? Dan weet je dat je een goed onderwerp te pakken hebt.

Als je minder dan 20 unieke invalshoeken kan bedenken, is het onderwerp waarschijnlijk té specifiek om er een complete affiliate website over te maken.

In deze fase kun je SE Ranking gebruiken om nieuwe invalshoeken voor content te bedenken.

Stel dat je een affiliate website wil gaan maken over “hardlopen”, dan kun je het zoekwoord “hardlopen” eens intypen in de functionaliteit “Zoekwoordonderzoek”. In de kolom “Gerelateerde zoekwoorden” geeft SE Ranking je vaak honderden suggesties voor sterk gerelateerde zoekwoorden:

Zoekwoordonderzoek

Als ik de gedetailleerde rapporten open, zie ik ook direct hoeveel er gemiddeld naar een zoekwoord wordt gezocht in Nederland en wat de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord is. Héél relevante informatie om te bepalen of het de moeite waard is om content te schrijven voor dit zoekwoord.

In het geval van het voorbeeld “hardlopen”, kom ik bijvoorbeeld op het idee om content te schrijven over:

 • Sporthorloges voor hardlopers
 • Compressiekousen voor hardlopers
 • Tips om hardlopen op te bouwen
 • Tips voor een goede intervaltraining 
 • Tips voor beginnende hardlopers

Binnen een paar seconden heb ik dus talloze nieuwe ideeën voor content verzameld! 

3. Je organische vindbaarheid monitoren

Zodra je affiliate website live is en gevuld met de belangrijkste content, is het handig om een SE Ranking project aan te maken voor je site. Je kan dan al je focuszoekwoorden toevoegen en vanaf nu monitoren hoe de vindbaarheid op deze zoekwoorden zich ontwikkelt. 

Project in SE Ranking

Hierboven zie je een screenshot van het SE Ranking project van mijn affiliate website Kindcadeautips.nl. Je ziet hier:

 • Hoeveel van de 175 zoekwoorden op dit moment in de top 1, 3, 5, 10, 30 en buiten de top 100 van Google staan;
 • Wat de gemiddelde positie is van de zoekwoorden die ik monitor in SE Ranking
 • Hoeveel organisch websiteverkeer mijn affiliate website in deze periode ongeveer heeft gegenereerd
 • Wat de zoekzichtbaarheid van mijn website is. Een zoekzichtbaarheid van 100 zou betekenen dat ik een #1 positie op al mijn organische zoekwoorden heb. Oftewel: hoe hoger je zoekzichtbaarheid, hoe beter je vindbaar bent op de zoekwoorden die je monitort.

Als je verder naar beneden scrollt, zie je in je project ook hoe vaak er maandelijks gemiddeld op je focuszoekwoorden wordt gezocht en welke posities je hebt gehad in de afgelopen periode. De frequentie waarin de posities worden geüpdatet, verschillen per pakket. Ik heb nog een wat ouder pakket waarin de posities elke 3 dagen worden geüpdatet.

4. Je belangrijkste concurrenten in de gaten houden

Ook kan je in je SE Ranking project je belangrijkste concurrenten toevoegen en monitoren. Zo kun je hen perfect in de gaten houden en zien hoe hun vindbaarheid zich ontwikkelt op zoekwoorden waar jij je ook op focust:

 

Concurrentie onderzoek SE Ranking

5. Je affiliate project controleren op eventuele SEO-issues

Binnen SE Ranking kun je een Website Audit uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld instellen dat dit automatisch één keer per week wordt gedaan en dat je een rapportje in je mailbox ontvangt. Of je doet dit zelf handmatig wanneer je wil.

SE Ranking monitort dan je hele website en verzameld alle SEO-gerelateerde issues die de tool tegenkomt. Van interne of externe links die niet meer werken tot trage websitepagina’s en pagina’s met te korte/te lange of dubbele paginatitels.

Je ontvangt binnen een paar minuten een compleet rapport met alle pagina’s waarop problemen zijn gesignaleerd die je stap voor stap kan oplossen.

Kortom: SE Ranking is een heel complete SEO-tool waarmee je superveel inzichtelijk kan maken als het gaat om de vindbaarheid van je affiliate website in de zoekmachines! En met al die inzichten kun je vervolgens weer een heleboel zaken optimaliseren, die je website beter maken en voor meer omzet zorgen.

Mijn ervaring met SE Ranking

Ik gebruik SE Ranking nu al meer dan 4 jaar en ben super tevreden over de tool. Ik raad het niet alleen al mijn affiliate cursisten aan, maar ook de bedrijven waar ik als freelance marketing consultant voor werk. Ik heb met veel SEO-tools gewerkt, maar die zijn allemaal een stuk prijziger dan SE Ranking. En met SE Ranking kan je écht heel veel!

Ik gebruik de tool inmiddels bijna dagelijks:  zodra de organische posities van mijn affiliate website weer geüpdatet zijn, loop ik mijn project altijd even na. Zie ik grote stijgingen? Of juist grote dalingen? Als ik nieuwe content wil schrijven, gebruik ik SE Ranking om de juiste zoekwoorden en zoekintentie te achterhalen en concurrenten te onderzoeken, zodat ik weet hoe ik sterke content moet schrijven. Ook zet ik SE Ranking regelmatig in om eventuele SEO-issues naar boven te halen op mijn affiliate website. En dan spot ik eigenlijk altijd wel iets wat ik zelf (nog) niet had gevonden. 

Een ander fijn pluspunt vind ik dat de tool ook een Nederlandse interface heeft. Ahrefs en Semrush hebben dat bijvoorbeeld niet. En ook al begrijp ik Engels prima, het is toch wel fijn om alles in je moedertaal te lezen! 

SE Ranking kosten

SE Ranking is één van de meest betaalbare, geavanceerde SEO-tools die er is. Ik heb alle bekende SEO-tools uitegebreid getest en vind SE Ranking de SEO-tool met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik heb zelf sinds een jaar of of 3 een abonnement op de tool, die ik ook dagelijks gebruik voor mijn freelance marketingklanten.

Je hebt de keuze uit 3 verschillende pakketten:

 • Essential 
 • Pro
 • Business

Als je direct of na je proefperiode een jaarabonnement afsluit, krijg je 20% korting op alle pakketten.

Voor beginners met 1 tot 10 affiliate websites, raad ik je het Essential pakket aan. Als je jaarlijks betaalt, betaal je €39,- per maand en kun je onder andere:

 • Voor maximaal 10 websites een SEO-project aanmaken in SE Ranking
 • 1 gebruiker toevoegen
 • 5 concurrenten per project analyseren
 • 750 zoekwoorden analyseren waarvan de organische posities dagelijks worden geüpdatet

Sta je te trappelen om SE Ranking zelfs eens uit te proberen? Dat kan 7 dagen kosteloos tijdens de proefperiode. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via een affiliate link een proefperiode start bij SE Ranking en vanuit daar een abonnement aanschaft, ontvang ik daar een commissie over. Jou kost het niets extra!

Leren hoe je een lucratieve affiliate website bouwt?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 200+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.