Succes Met Affiliate Marketing

12 populaire affiliate netwerken & programma’s in Nederland

Affiliate programma's in Nederland

Als een bedrijf aan de slag gaat met affiliate marketing – en dus affiliates in wil zetten om hun producten of diensten te promoten – dan heeft zo’n bedrijf een affiliate netwerk of affiliate programma nodig. En als je als affiliate vervolgens geld wil verdienen door die producten of diensten te promoten, dan sluit je je weer aan bij het affiliate netwerk of programma waar dat bedrijf gebruik van maakt.

In dit blogartikel ontdek je welke affiliate netwerken en programma’s veel worden gebruikt in Nederland door zowel bedrijven als affiliates. Mét handige linkjes om je direct aan te melden bij de netwerken en programma’s die jou interessant lijken.

Verschil tussen een affiliate netwerk en affiliate programma

Een affiliate netwerk is een platform waarop meerdere bedrijven zijn aangesloten. Zij maken allemaal gebruik van de software en het netwerk van affiliates dat is aangesloten bij dit affiliate netwerk. Voorbeelden van affiliate netwerken zijn TradeTracker en Awin. Daarover vertel ik je meer in dit artikel.

Via zo’n affiliate netwerk krijgt een bedrijf een eigen affiliate programma. Dit wordt ook wel een campagne genoemd. Als affiliate meld je je dus eerst aan bij het affiliate netwerk en vervolgens meld je je – als je goedgekeurd bent – nog los aan bij het affiliate programma van het bedrijf dat je wil promoten.

Bedrijven kunnen ook hun eigen affiliate programma hebben, zonder dat ze zich aansluiten bij een affiliate netwerk. Een voorbeeld daarvan is Bol.com. Zij hebben een eigen affiliate programma ontwikkeld en maken dus geen gebruik van een affiliate netwerk waarbij meerdere bedrijven zijn aangesloten. 

Welke affiliate netwerken en programma’s worden veel gebruikt in Nederland?

Dat zijn zowel affiliate netwerken van Hollandse bodem, als internationale netwerken en programma’s.
Een aantal populaire deel ik met je in dit artikel:

 1. TradeTracker
 2. Daisycon
 3. Awin
 4. Tradedoubler
 5. Bol.com
 6. Coolblue
 7. Amazon
 8. Wehkamp
 9. FinanceAds
 10. PayPro
 11. Linkpizza
 12. Adtraction

1. TradeTracker

TradeTracker is een affiliate netwerk waarbij meerdere bedrijven zijn aangesloten. Het zijn vooral bedrijven die producten verkopen zoals HEMA, Blokker, AliExpress en Xenos. In veel landen, waaronder Nederland, is TradeTracker één van de grootste affiliate netwerken. Het netwerk is namelijk actief in maar liefst 25 landen!

Het voordeel van TradeTracker is dat je meerdere websites aan één account kunt koppelen en dat je de keuze hebt uit veel affiliate programma’s. Ook een fijne extra: het grote aanbod aan banners dat veel affiliate programma’s hebben. Je kunt eenvoudig een HTML-code genereren inclusief jouw unieke tracking-ID en daarmee een banner op je website plaatsen.

Een nadeel vind ik dat de interface wat gedateerd is en het soms even zoeken is voordat je vindt wat je nodig hebt. Houd ook rekening met een redelijk lange betaaltermijn, afhankelijk van de affiliate programma’s die je gebruikt via TradeTracker. Ik moet vaak minimaal 2 tot 3 maanden na een transactie wachten totdat ik krijg uitbetaald. De minimale betaaldrempel voor uitbetaling is €25. Ongeacht dat, is TradeTracker gewoonweg één van de grootste netwerken in Nederland en vind je er ruim 5.000 affiliate programma’s. De kans is dus groot dat er wel iets voor je tussenzit.

Lees hier mijn uitgebreide review over TradeTracker en klik hier om je direct aan te melden bij TradeTracker.

2. Daisycon

Ook Daisycon is een groot affiliate netwerk in Nederland, dat sinds 2000 actief is geweest onder verschillende namen en sinds 2007 onder de naam “Daisycon”. Het bedrijf heeft vijf kantoren in Nederland, België, Denemarken, Duitsland en Roemenië. Ook een grote, internationale speler, dus.

Bij Daisycon zul je ook veel affiliate programma’s terugvinden die bij TradeTracker te vinden zijn. Echter heeft Daisycon ook een breder scala aan affiliate programma’s van dienstverleners, zoals Allianz Global Assistance, Vattenfall en OHRA. Als je gebruik wil maken van één van deze affiliate programma’s, meld je je dus aan bij Daisycon. 

De minimale betaaldrempel voor uitbetaling is €25.

Lees mijn uitgebreide review over Daisycon en klik hier om je gratis aan te melden bij Daisycon.

3. Awin

Awin is een affiliate netwerk dat al ruim 20 jaar bestaat, maar liefst 1.100 medewerkers heeft en 15 locaties over de hele wereld. Het affiliate programma van de Bijenkorf is exclusief te gebruiken via Awin, voor mij de belangrijkste reden dat ik gebruik maak van Awin. Maar daarnaast maken ook bedrijven zoals Ditzo, Youfone, FBTO en Aegon gebruik van Awin als affiliate netwerk.

Awin is ook vrijwel het enige affiliate netwerk waar je als publisher voor moet betalen. Je betaalt eenmalig €5,- per website om je aan te kunnen melden, maar dat bedrag kun je natuurlijk zo terugverdienen.

4. Tradedoubler

Tradedoubler gebruik ik eigenlijk alleen omdat het affiliate programma van MediaMarkt hier exclusief te gebruiken is.

Op Tradedoubler vind je flink wat affiliate programma’s die je ook kunt gebruiken via TradeTracker of Daisycon. Daarnaast heeft Tradedoubler ook een groot aanbod aan internationale affiliate programma’s zoals BudgetAir, Vistaprint en Superdrug. 

5. Bol.com

Bol.com heeft een eigen affiliate programma en maakt dus geen gebruik van een affiliate netwerk zoals TradeTracker, Daisycon of Awin. Via het affiliate programma van Bol.com verdien ik een groot gedeelte van mijn maandelijkse affiliate inkomsten. Het affiliate programma van Bol.com is interessant voor vrijwel elke affiliate website die producten wil promoten, aangezien Bol.com een enorm productaanbod heeft. Grote kans dat Bol.com ook de producten verkoopt waar jouw affiliate website over gaat. Nadat je aanmelding bij Bol.com is goedgekeurd, kun je direct de producten van Bol.com promoten op je website.

De minimale betaaldrempel voor uitbetaling is €25. Houd er rekening mee dat mensen die iets via jouw affiliate link kopen, 30 dagen hebben om hun bestelling te retourneren. Het kan dus zijn dat de bestelling alsnog geretourneerd wordt, dus je krijgt op z’n vroegst 30 dagen na aankoop, uitbetaald. Dat gebeurt vaak in de eerste week van een nieuwe maand.

6. Coolblue

Ook Coolblue heeft een eigen affiliate programma, al maakt dit bedrijf gebruik van de affiliate software van Partnerize. Je meldt je apart aan bij het programma en nadat je aanmelding is goedgekeurd, kun je de producten gaan promoten op je website. De commissies variëren van 2% tot 10%, afhankelijk van de productcategorie.

7. Amazon

Amazon mag natuurlijk zeker niet ontbreken in dit rijtje. In Amerika is dit een enorm populair affiliate programma dat in wordt gezet door veel affiliates met een eigen affiliate website. 

Sinds kort is het Amazon affiliate programma voor Nederland live: Amazon Partnernet. Je kunt commissies verdienen tot wel 14% van het orderbedrag en al vanaf €10 uitbetaald krijgen.

Je aanmelden is eenvoudig, maar pas wanneer je 3 orders genereert binnen 180 dagen na je aanmelding, kan je gebruik maken van de Open API, die bijvoorbeeld handig is voor de plugin Affiliate Held. Om gebruik te mogen blijven maken van het affiliate programma van Amazon, moet je bovendien 1 order per 30 dagen genereren. 

8. Wehkamp

Net als Coolblue, heeft ook Wehkamp een eigen affiliate programma via de software van Partnerize. Je moet je hier apart aanmelden. De commissies variëren van 2% tot 12%.

9. Finance Ads

Veel van bovenstaande platformen zijn vooral gericht op het promoten van producten, maar er zijn ook veel dienstverlenende bedrijven die gebruik maken van affiliate marketing. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraars, beleggingsapps of banken. Als iemand via jouw affiliate website een verzekering afsluit, gaat beleggen via de app of een bankrekening opent, krijg je daar ook een financiële beloning voor. Vaak krijg je bij dit soort diensten een vaste commissie.

Finance Ads is een platform waar veel van dit soort dienstverlenende bedrijven zijn aangesloten. Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van het affiliate programma van InDelta, waar ik beleg in indexfondsen en waar ik dus ook over schrijf op mijn website The Budget Life. Andere affiliate programma’s die je hier terug kunt vinden, zijn bijvoorbeeld DEGIRO (beleggingsapp), Bunq bank en Exact (software).

10. PayPro

Bedrijven die affiliate marketing willen gebruiken voor het promoten van hun cursus, e-book of een ander digitaal product, komen al snel uit bij PayPro. Dit is een Nederlands affiliate netwerk dat dus vooral affiliate programma’s heeft rondom digitale producten.

Je kunt hier redelijk hoge commissies verdienen, vaak wel een paar tientjes per verkocht e-book, verkochte cursus of ander digitaal product. Om je aan te melden als affiliate betaal je eenmalig €7,50. Ik promoot bijvoorbeeld het affiliate programma van Affiliate Held via PayPro, maar heb ook een eigen affiliate programma bij PayPro.

Affiliates die mijn cursus promoten, ontvangen 40% commissie over elke cursus die via hun unieke affiliate link verkocht wordt. Meer weten? Hier lees je meer over het affiliate programma van Succes Met Affiliate Marketing.

Meer weten? Lees mijn uitgebreide informatiepagina & review over PayPro of klik hier om je direct aan te melden bij PayPro.

11. Adtraction

Een tip voor websites en bloggers die financiële platformen willen promoten met affiliate marketing: Adtraction. Dit affiliate netwerk gebruik ik zelf bijvoorbeeld voor het affiliate programma van de app Dyme. Ook het bekende beleggingsplatform DEGIRO is aangesloten bij Adtraction. Naast financiële partijen vind je hier ook nog genoeg andere affiliate programma’s in andere sectoren. Aanmelden is gratis, dus check zeker even of er voor jou een interessant affiliate programma te vinden is bij Adtraction.

12. Linkpizza

Nu denk je misschien: goh, dit kan best onoverzichtelijk worden, al die verschillende affiliate programma’s. Ja, daar heb je zeker een punt. Want inmiddels ben ik bij meer dan 10 platformen aangesloten die allemaal een eigen inlog, facturatiemogelijkheden en dashboards hebben.

Om dat allemaal wat makkelijk en overzichtelijker te maken, kun je gebruik maken van Linkpizza.

Door de plugin van Linkpizza te installeren op je WordPress-website, veranderen alle linkjes die jij in je content gebruikt, automatisch in affiliate linkjes (als er een affiliate programma beschikbaar is, tenminste).

Je hoeft dus niet uit te zoeken welk bedrijf bij welk affiliate platform is aangesloten; alles gebeurt al via Linkpizza. Ook als je een keer vergeet om van een linkje een affiliate link te maken, fixt Linkpizza dat gewoon voor je.

LinkPizza gebruik ik bovendien om te pitchen op influencercampagnes van bedrijven. Zij gebruiken het platform van LinkPizza om in contact te komen met publishers (bloggers en website-eigenaren) die een artikel willen publiceren over het specifieke bedrijf. Zowel voor mijn blog The Budget Life als mijn affiliate websites, heb ik al een aantal leuke samenwerkingen gerealiseerd via LinkPizza. Absoluut een aanrader!

Klik hier om je gratis aan te melden bij LinkPizza.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je je aanmeldt bij één van deze affiliate netwerken, verdien ik een commissie. Jou kost het niets extra en mij help je enorm door deze links te gebruiken. Dankzij deze affiliate inkomsten kan ik dit soort content blijven schrijven op Succes Met Affiliate Marketing.

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 150+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.