Succes Met Affiliate Marketing

Bol.com kondigt nieuw commissiemodel aan

Vers van de pers: Bol.com introduceert een nieuw commissiemodel. De belangrijkste veranderingen op een rij in dit artikel.

Nieuwe categorisering

Bol.com gebruikte altijd eigen categorieën en kende daar verschillende percentages commissie aan toe. Binnenkort veranderen de categorieën en gaat Bol.com gebruik maken van commissiecategorieën op basis van een Global Product Classification indeling. GPC is een universele categorisering binnen de retailsector. 

Commissie wordt berekend over het bedrag inclusief BTW

Bol.com keerde affiliate commissie altijd uit over de daadwerkelijk door Bol.com ontvangen verkoopwaarde exclusief BTW. In het nieuwe commissiemodel wordt het percentage commissie berekend over het aankoopbedrag inclusief BTW (in veel gevallen 21%). Dat betekent dat het nieuwe bedrag waarover de commissie wordt toegekend, vrijwel altijd hoger uitvalt.

Commissiepercentages worden aangepast

Tegelijkertijd past Bol.com de commissies aan. Die zijn voor veel productcategorieën lager dan voorheen.

De nieuwe commissiepercentages per categorie zijn vanaf 3 oktober als volgt:

  • Platina (o.a. Wonen en Kleding): 7% (voorheen 6% of 8%)
  • Goud (o.a. Baby en Dier): 6% (voorheen 8%)
  • Zilver (o.a. Speelgoed, Tuin & Sport): 4% (voorheen 6%)
  • Brons (o.a. Computer en Elektronica): 2,5% (voorheen 3%)

Het verschilt per categorie of je uiteindelijke commissie hoger of juist lager uitvalt. In het geval van mijn affiliate website Kindcadeautips.nl ga ik er bijvoorbeeld, ondanks dat het bedrag waarover de commissie wordt berekend hoger is, toch op achteruit, omdat de commissie daalt van 4% naar 6%.

Rekenvoorbeeld: voorheen ontving ik over een verkochte kinderfiets van €100 excl. BTW 6% commissie. Dat is dus €6. In de nieuwe situatie wordt de commissie over het bedrag inclusief BTW berekend, €121 dus. De commissie is binnen het nieuwe commissiemodel 4%. Dat betekent dat ik in de nieuwe situatie 4% van €121 = €4,84 krijg. De commissie valt dus ruim 20% lager uit. Best pittig!

De categorieën die er qua commissie op vooruit gaan (ook meegerekend dat de commissie over het bedrag inclusief BTW worden uitgekeerd), zijn: 

  • Dagelijkse verzorging
  • Kleding & Schoenen
  • Koken & Huishouden
  • Wonen

Overige zaken

Overige zaken die wijzigen of gelijk blijven, zijn:

  • Cashback- en aanbiedingenwebsites ontvangen 2% commissie over verkochte producten, ongeacht de categorie waar de producten toe behoren.
  • Affiliates die content promoten rondom luiers, krijgen alleen commissie over producten uit de babycategorie. Dat percentage is 3%.

Over cadeaubonnen, fotoboeken, abonnementen, tegoedkaarten, voordeelbundels, PlayStation 5 consoles & bundels, krijg je geen commissie

Vanaf wanneer worden deze wijzigingen doorgevoerd?

Het nieuwe commissiemodel wordt ingevoerd op 3 oktober 2022. Je hoeft zelf niets te veranderen in je instellingen, de commissies zullen vanzelf met de nieuwe percentages toegekend worden.

Meer weten? Check de FAQ van Bol.com over het nieuwe commissiemodel.

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.