Succes Met Affiliate Marketing

Interview met Jari Dohmen van Baardtips.nl & Affiliate Held

Jari Dohmen

Iemand die bovenaan mijn lijstje stond van “te interviewen affiliate voorbeelden”, is Jari Dohmen. Het laatste jaar heb ik veel contact gehad met Jari, omdat hij samen met compagnon Dennis, eigenaar is van Affiliate Held. De plugin, waarover ik al schreef in deze review, gebruik ik intensief op al mijn affiliate websites.

Naast Affiliate Held beheert hij ook meerdere, succesvolle affiliate websites. Op dit moment reist hij samen met zijn vriendin als digital nomad voor onbepaalde tijd de wereld rond. Een reis die volledig wordt gefinancierd door de affiliate inkomsten uit zijn sites.

Jari is één van de grootste affiliate fanaten die ik ken. Zelden kwam ik iemand tegen die nog 10x zo enthousiast wordt van affiliate marketing als ik. 😉 

Ik ben dan ook heel blij dat hij de tijd nam om met mij in gesprek te gaan over onze grootste, gemeenschappelijke passie: affiliate marketing.

Affiliate Held

Affiliate Held

Jari is mede-eigenaar van Affiliate Held: dé Nederlandse WordPress tools voor een krachtige affiliate website.

Baardtips.nl

Baardtips.nl

In 2021 kocht Jari de domeinnaam Baardtips.nl, die hij ontwikkelde tot een succesvolle (affiliate) website.

Over Jari Dohmen

Laten we beginnen met een introductie. Jari Dohmen is mede-eigenaar van softwarebedrijf Affiliate Held én eigenaar van verschillende, succesvolle affiliate websites waaronder Baardtips.nl. Al tijdens zijn studie fysiotherapie had Jari verschillende side hustles en werkte hij als freelance online marketeer en webdesigner voor verschillende bedrijven. 

De ondernemende Jari zette samen met zijn compagnon Dennis en een andere vriend een webshop in mannenkleding op. Van zelf inkopen doen in Frankrijk en Duitsland en het bouwen van een webshop tot klantcontact, offline sales en online marketing: voor Jari een ervaring waar hij enorm veel van leerde.

Ook beheerde hij Instagram-pagina’s in verschillende niches. “Ik verkocht zogenaamde “shoutouts” als verdienmodel,” vertelt Jari. “Omdat de resultaten van deze promoties op Instagram slecht te meten waren, besloot ik naast mijn goedlopende Instagram-pagina’s een website te maken. Dat heb ik mezelf aangeleerd door trial and error. Ook heb ik veel geleerd van YouTube-tutorials en ontdekte ik de mogelijkheden van affiliate marketing.”

Na zijn studie, ging Jari in 2018 in eerste instantie aan de slag als fysiotherapeut. “Ik heb 2,5 jaar gewerkt in een fysiotherapiepraktijk. Tijdens mijn opleiding en werk als fysiotherapeut, heb ik affiliate marketing er altijd naast gedaan in de weekenden en avonduren. De opbrengsten gebruikte ik eerst als zakgeld.”

Toen Jari in juni 2021 een aanbod kreeg voor een contract voor onbepaalde tijd, heeft hij de keuze gemaakt dat niet te doen. “De droom om de wereld te ontdekken, heeft ervoor gezorgd dat ik de keuze maakte om te stoppen als fysiotherapeut en voor mezelf verder te gaan werken als freelance online marketeer. Dat combineerde ik met het beheren van eigen affiliate marketing websites,” vertelt Jari. 

Drie weken later kruisten de paden van Dennis en Jari zich opnieuw, nadat ze beiden volledig voor zichzelf gingen werken. Hieruit is AffiliateHeld.nl ontstaan: een softwarebedrijf dat WordPress-tools voor affiliate marketeers in Nederland ontwikkelt.

Affiliate beginnerstip van Jari: koop een bestaande domeinnaam

Jari’s eerste affiliate website is een internationale website die nog steeds bestaat. “Daar werk ik nog steeds wekelijks aan met veel plezier,” zegt Jari. “Begin 2021 kocht ik Baardtips.nl voor €450,-: een website met zo’n 10 blogs die ik zelf nog reviseerde. Dit was voor mij hét nieuwe soloproject om mijn skills als affiliate marketeer te testen. De URL kocht ik op Sitedeals.nl: de grootste Nederlandse marktplaats voor websites en domeinnamen. Ik koos bewust voor een bestaande domeinnaam. Met de kennis van nu zou ik áltijd een bestaande domeinnaam met goede domeinstatistieken overkopen. Dit soort domeinnamen met waarde leveren veel sneller resultaat op.”

Dat weet Jari uit eigen ervaring, omdat hij ook de andere kant heeft ervaren. In oktober 2021 registreerde hij een nieuwe domeinnaam en schreef hij +/- 20 blogartikelen over fitness-gerelateerde producten. 3 maanden en veel uren werk later, verdiende Jari slechts één commissie via Bol.com. “Omdat ik per ongeluk zelf op mijn affiliate link had geklikt,” vertelt Jari.

Via Snatcher.nl, een website waarop opgeheven domeinnamen verkocht worden, kwam Jari toevallig de domeinnaam tegen die perfect paste bij de fitness-content die hij de afgelopen maanden had geschreven. “Voor €50,- kocht ik de domeinnaam met onwijs goede domeinstatistieken (een Domein Autoriteit van 32). Binnen één dag zette ik alle blogs over van de ene naar de andere site, maakte ik correcte redirects en zorgde ik voor een goede interne linkstructuur. Het wachten begon…”

De resultaten?

  • Binnen 7 dagen +/- €25,- affiliate commissie verdiend
  • Alle 20+ artikelen rankten in de top 10 in Google
  • Binnen 3 maanden +/- €100,- affiliate commissie verdiend

Jari: “Ik heb hierdoor ervaren dat een domeinnaam met waarde zoveel meer en sneller goede resultaten oplevert.”

Over Baardtips.nl en zijn andere affiliate sites

Op zijn affiliate website Baardtips.nl deelt Jari allerlei tips over de verzorging van je baard. Volgens de SEO-tool SE Ranking trekt de website maandelijks ruim 10.000 bezoekers uit organisch verkeer.

De ontwikkeling van het organische verkeer op Baardtips.nl. Bron: SE Ranking.

Niet vreemd, gezien de tientallen #1 posities in Google op superrelevante zoekwoorden zoals “baard trimmen met tondeuse” (110 zoekopdrachten per maand), “baard roller” (1.300 zoekopdrachten per maand) en “baard stijltang” (390 zoekopdrachten per maand). 

SE Ranking Baardtips

Een greep uit de sterke, organische posities van Baardtips.nl (Bron: SE Ranking)

Jari haalt de meeste omzet uit het affiliate programma van Bol.com. “Ik probeer mijn pagina’s met de top 10 “beste productlijstjes” ook altijd in te richten op basis van het productaanbod van Bol.com. Als een product hier niet verkrijgbaar is, kies ik er meestal voor om dit product niet te promoten.” 

Naast Bol.com, haalt Jari ook inkomsten uit andere affiliate programma’s. “Ik promootte een internationaal fitnessprogramma op mijn website in de fitness-niche. Het programma kostte $1,500 en je verdiende als affiliate 50% commissie. Binnen de eerste maand verkocht ik het programma twee keer Dit heb ik natuurlijk goed gevierd met een etentje!”

Een nieuwe affiliate website starten: 5 adviezen van Jari

Voor startende affiliates deelt Jari zijn beste adviezen:

  1. Koop een bestaande domeinnaam over en profiteer van de waarde die het domein al heeft opgebouwd.
  2. Ga zo snel mogelijk live. “Veel mensen denken dat alles direct perfect en compleet moet zijn: 50+ blogs, een goede interne linkstructuur en meteen heel intensief starten met linkbuilding. Dit is een goede strategie als je het budget hebt, maar anders zou ik altijd stap voor stap aan de slag gaan. De reden? Dat je je content zo snel mogelijk kan laten indexeren in de zoekmachine.”
  3. Zorg ervoor dat je zoekwoordonderzoek compleet is voordat je begint. “Zonder deze data, durf ik het niet aan om iets nieuws te beginnen. Als ik niet weet of er genoeg content is om over te schrijven, wie mijn concurrenten zijn en of er geld mee te verdienen is, start ik niet.”
  4. Investeer in linkbuilding. “Een fout die ik heb gemaakt, is dat ik niet eerder heb geïnvesteerd in linkbuilding voor mijn affiliate sites. Door dit nu structureel toe te passen, heb ik veel meer organisch verkeer en dus ook veel meer omzet weten te genereren.”
    Linkbuilding besteedt Jari uit aan een externe linkbuilder. Soms koopt hij zelf nog wat extra linkjes in als hij een mooi aanbod ziet verschijnen op bijvoorbeeld Sitedeals.nl of Hulc.nl. “Dit doe ik vaak als ik een goede maand heb gedraaid. Sommigen kopen een nieuwe broek, vette schoenen of gaan flink zuipen… ik koop backlinks.”
  5. Investeer in het contact met de adverteerders van wie je producten of diensten promoot. “In veel gevallen zijn verkopers erg blij met jou als affiliate en zijn ze bereid je commissiepercentage te verhogen, in ruil voor extra promotie of een meer prominente plaatsing op je website. Zo heb ik heel vaak een commissiestijging van 10% gekregen, waardoor mijn affiliate inkomsten binnen één maand van €2.000,- naar €3.000,- stegen.”

“Sommigen vieren hun affiliate successen met een nieuwe broek, vette schoenen of gaan flink zuipen… ik koop backlinks."

De toekomst van affiliate marketing

De toekomst van affiliate marketing ziet er volgens Jari rooskleurig uit. Omdat de concurrentie én populariteit van affiliate websites toeneemt, verwacht Jari dat er door bedrijven meer geïnvesteerd zal worden in affiliate marketing.

Het schrijven van eerlijke en transparante content, wordt daarbij volgens Jari steeds belangrijker. Google waardeert product reviews hoger als het duidelijk is dat je het product echt zelf getest hebt. Slechts één voorbeeld van dat Google steeds slimmer wordt.

Jari ziet dat de affiliate markt in Nederland groeit, maar nog volwassen moet worden. “Zoekvolumes op de termen “beginnen met affiliate marketing” en “affiliate marketing” nemen ieder jaar toe in Nederland. Goede cursussen zorgen ervoor dat mensen goed geïnformeerd worden en niet denken dat affiliate marketing een “get-rich-quick” methode is.”

En daar sluit ik, Nicole, me helemaal bij aan. Jari, enorm bedankt voor het meewerken aan dit artikel, het delen van je inspirerende affiliate journey en je waardevolle tips voor startende affiliates.

Net als Jari, ook aan de slag met je eigen affiliate website? 👇

Volg mijn online cursus: Succes met Affiliate Marketing

De cursus is inmiddels al door 150+ cursisten gevolgd en wordt doorlopend geüpdatet met nieuwe lessen.

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.