Succes Met Affiliate Marketing

Hoeveel tijd kost een affiliate website?

Het is één van de meestgestelde vragen van cursisten die mijn online cursus willen volgen of al hebben gevolgd: Hoeveel tijd kost zo’n affiliate website nou?

Mijn antwoord is: dat hangt er vanaf. En laat dat nu precies niet het antwoord zijn waar je naar op zoek bent. Je wil immers weten waar je aan toe bent en een goede inschatting maken of zo’n affiliate website nu de tijdsinvestering waard is. In dit artikel probeer ik daar dan ook zo’n goed mogelijk beeld van te geven, al zijn er verschillende factoren die een rol spelen, zoals:

 • Hoe ervaren jij zelf al bent in het schrijven van teksten en/of het bouwen van een website;
 • Hoeveel competitief het onderwerp is dat je hebt gekozen voor je affiliate website. Hoe meer concurrentie, hoe meer tijd jij ook zal moeten besteden om de concurrentie te verslaan;
 • Hoeveel content er nodig is. Voor sommige onderwerpen ben je helemaal compleet met een website met 25 pagina’s, terwijl je voor andere onderwerpen pas écht scoort met 100+ blogs.

In ieder geval geldt voor vrijwel elke affiliate website het volgende: aan het begin besteed je veel tijd aan je affiliate website en levert het nog niets op. Op den duur besteed je nog maar weinig tijd aan je affiliate site, terwijl er elke maand inkomsten binnen blijven komen. Deze grafiek laat zien hoe de tijdsinvestering in een affiliate website zich verhoudt tot de inkomsten, naarmate de tijd verstrijkt:

Tijd investering affiliate marketing website

Grafiek: aan het begin investeer je veel tijd in je affiliate website, terwijl het nog niets oplevert. Op den duur gaat je affiliate site je steeds meer opleveren en hoef je maandelijks nog maar een paar uur aan je affiliate website te besteden.

Hoeveel tijd kost het om een onderwerp te bedenken?

Als je geluk hebt, bedenk je binnen 5 minuten een supersterk en lucratief onderwerp voor een affiliate site. Nu is dat eerder uitzondering dan regel, maar staren mensen zich vaak ook te lang blind op het vinden van een goed onderwerp. Dat perfecte onderwerp is vaker dichterbij dan je denkt.

Ik schreef een blog met een stappenplan dat je helpt om een goed onderwerp te vinden voor je affiliate website. Inclusief wat (voor)onderzoekjes die je uit moet voeren om te verifiëren of het een goed onderwerp is, zou ik zeggen: besteed hier niet meer dan 1,5 uur aan.

Hoeveel tijd kost het om een affiliate website te bouwen?

Nadat je een goed onderwerp bedacht hebt, kan je starten met het bouwen van een affiliate website. Hoe vaker je al een site hebt gebouwd, hoe sneller dat natuurlijk gaat. 

Zelf heb ik in mijn leven denk ik een stuk of 10 redelijk simpele websites in WordPress gebouwd. Het voordeel van WordPress, is dat er heel veel templates te vinden zijn (vaak maar voor een paar tientjes via Envato) die je heel eenvoudig kan aanpassen, zonder dat je écht hoeft te kunnen programmeren. Je kan namelijk gebruik maken van Page Builders (mijn favoriet is Elementor, dus ik zoek op de website van Envato altijd naar templates die ik kan gebruiken in combinatie met Elementor) waardoor je simpelweg blokken op de gewenste plek sleept en daar bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen toe kan voegen. 

Als je al eens eerder een website hebt gebouwd in WordPress, dan denk ik dat je ongeveer 15 tot 20 uur kwijt bent voor het bouwen van een doorsnee affiliate website. 

Ben je hier nog een stuk minder gedreven in of doe je dit voor het eerst? Dan kan je het óók, want het internet barst van de handige (video-)tutorials over het bouwen van een website, maar dan ben je wel meer tijd kwijt. Ik zou rekening houden met 40 uur. Werkzaamheden die horen bij het bouwen van een affiliate website:

 • Een logo toevoegen (tip: laat deze maken voor een paar euro via Fiverr)
 • Een kleurenschema & lettertype bepalen en deze integreren in je website
 • Een homepage bouwen
 • Een menu en footer toevoegen
 • De eerste websitepagina’s en blogs toevoegen (denk aan het aanmaken van zo’n pagina, de lay-out bepalen, afbeeldingen en tekst toevoegen)
 • Je website koppelen met Google Analytics & Google Search Console om data te verzamelen

Hoeveel tijd kost het om teksten te schrijven?

Ook hierbij geldt: hoe vaker je dit hebt gedaan, hoe beter en sneller je hier ongetwijfeld in wordt. Om het voor mezelf lucratief te houden en te voorkomen dat ik mezelf verlies in perfectionisme, houd ik de volgende richtlijnen aan:

 • Homepage: maximaal 2,5 uur
 • Een korte blog +/- 300 woorden: maximaal drie kwartier
 • Een blog van +/- 600 woorden: maximaal 1 uur
 • Een blog van +/- 1.00 woorden: maximaal 1,5 uur
 • Een simpele websitepagina: maximaal 1 uur
 • Een websitepagina waarop ik producten vanuit affiliate programma’s moet toevoegen: maximaal 1,5 uur

Als je een nieuwe affiliate website bouwt, raad ik aan om in ieder geval de volgende pagina’s aan je website toe te voegen voordat je je website aanmeldt bij affiliate programma’s:

 • Homepage
 • Over ons & Contactpagina (indien relevant)
 • Een pagina over je onderwerp (bijvoorbeeld deze pagina voor “De Beste Keukenmachine” 
 • Pagina’s waarop je specifieke merken uitlicht (indien relevant)
 • 4-5 blogs

Dat zou in mijn geval betekenen dat ik – naast het bouwen van een website – in dit stadium ook zo’n 10 uur kwijt ben aan het schrijven van content.

Hoeveel tijd kost het om je aan te melden bij affiliate programma’s?

Als je je aanmeldt bij een affiliate netwerk zoals TradeTracker, heb je daarna een overzicht van zo’n 5.000 affiliate programma’s waar je je vervolgens weer kan aanmelden. Ik schat in dat de gemiddelde affiliate website ongeveer 10 tot 20 verschillende affiliate programma’s gebruikt, verspreid over zo’n 5 tot 10 affiliate netwerken.

Voor het zoeken naar relevante affiliate programma’s, het invullen van formulieren en het koppelen van de affiliate programma’s met je website, zou ik een uur of 2 rekenen.

Daarna moet je het materiaal op de bestaande pagina’s integreren. Houd rekening met 4 tot 6 uur. Het gaat een stuk sneller als je gebruik maakt van een affiliate plugin zoals Affilate Held. Je hoeft dan maar één keer tijd te besteden aan het integreren van affiliate materiaal op je website en daarna worden prijzen en voorraad van producten automatisch geüpdatet op je website.

Hoeveel tijd kost het om je affiliate website te onderhouden?

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen, staat je website in de basis. Maar dan komen er niet direct websitebezoekers op je site. Daarvoor moet je je website eerst vindbaar maken in Google. En dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Je verbetert je vindbaarheid in Google (SEO – Search Engine Optimization) door bijvoorbeeld:

 • Bij het schrijven van content rekening te houden met SEO-factoren zoals het gebruik van een goede titel, tussenkopjes, interne links en zoekwoorden;
 • Regelmatig nieuwe content aan je website toe te voegen. Google is dol op websites die up to date gehouden worden;
 • Relevante backlinks te verzamelen. Kwalitatieve backlinks (vanaf externe websites die weer naar jouw affiliate website verwijzen) dragen bij aan een betere autoriteit van jouw website. En een betere autoriteit kan weer resulteren in hogere posities in Google
 • Je website sneller te maken (bijvoorbeeld met behulp van WordPress-plugins zoals WP Rocket of Hummingbird en door afbeeldingen niet te groot te uploaden)

Aan het begin ben je nog best wat uurtjes per maand bezig met het onderhouden van je affiliate website. Je bent dan regelmatig nieuwe content aan het schrijven voor zoekwoorden waarop je gevonden wil worden, en moet tijd (en geld) besteden aan het verzamelen van relevante backlinks.

Met mijn meeste affiliate websites ben ik na de voorbereidende fase, de eerste 3 maanden 5 tot 10 uur per maand kwijt aan deze werkzaamheden.

Na die 3 maanden is mijn streven om maximaal 2 uur per maand met een affiliate website bezig te zijn. 

Optelsom: hoeveel tijd ben je kwijt aan een affiliate website?


Voorbereidende fase (eenmalig)

 • Onderwerp bedenken: +/-1,5 uur
 • Affiliate website bouwen: 15 – 40 uur
 • Teksten schrijven: +/- 10 uur
 • Aanmelden affiliate programma’s: 2 uur
 • Integreren affiliate materiaal: 4 – 6 uur

Totaal: 32 – 60 uur (eenmalig)

Optimalisatie (maandelijks, eerste +/- 3 maanden na livegang)

 • Nieuwe content schrijven
 • Backlinks verzamelen
 • Content optimaliseren

Totaal: +/- 10 uur per maand

Optimalisatie (maandelijks, lange termijn)

 • Nieuwe content schrijven
 • Backlinks verzamelen
 • Content optimaliseren

Totaal: ik streef naar 2-3 uur per maand.

Hopelijk heeft deze blog je een indicatie gegeven van de tijdsinvestering die een affiliate website van je vraagt. Nu ik inmiddels 5 affiliate websites heb opgezet, heb ik écht gezien dat ik de tijd die ik heb geïnvesteerd in mijn sites, volledig terug heb verdiend. Als freelancer heb ik bijvoorbeeld een uurtarief van €75 per uur. Voor de 3 affiliate sites die nu het langst bestaan, heb ik met terugwerkende kracht met gemak die €75 per uur verdiend, meer zelfs!

Het rekensommetje is snel gemaakt, als je op den duur nog 2 uur per maand bezig bent terwijl je affiliate site je €700 per maand oplevert, dan zet je dus €300 per uur om.

Ook aan de slag met je eigen affiliate website?

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 150+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.