Succes Met Affiliate Marketing

Hoeveel geld kan je nu écht verdienen met affiliate marketing?

Geld: voor veel mensen dé reden om te beginnen met affiliate marketing. En geef ze eens ongelijk, want affiliate marketing kan inderdaad een leuk zakcentje opleveren en was voor mij ook een belangrijke drijfveer om in 2020 met mijn eerste affiliate website te starten. Als je bepaalde Amerikaanse affiliate guru’s moet geloven op YouTube, dan verdien je binnen no time 10.000 dollar, heb je minimaal 2 Lamborghini’s op de oprit van je villa staan en breng je het grootste gedeelte van je tijd in je privézwembad door of in je vakantiehuisje op Ibiza. Maar hoe realistisch is dit scenario? Oftewel: hoeveel geld kan je nu écht verdienen met affiliate marketing?
Website verkopen tips

In dit artikel deel ik mijn eigen ervaringen en geef ik je een realistisch beeld van de inkomsten die je kan verwachten. Daarnaast bespreek ik ook welke factoren invloed hebben op het bedrag dat je verdient en geef ik antwoord op de vraag wanneer je nu die eerste, fel begeerde commissie kan verwachten. 

Full time inkomen met affiliate marketing: is dat realistisch?

Je verdient geld met affiliate marketing doordat bedrijven jou een financiële beloning geven, zodra jij ervoor zorgt dat iemand iets koopt bij het bedrijf. Deze financiële beloning wordt affiliate commissie genoemd en krijg je uitgekeerd als percentage van het aankoopbedrag, of een vast bedrag per aankoop. Ik beheer meerdere affiliate websites waarop ik producten en diensten van bedrijven promoot en mijn websitebezoekers dus richting de site van deze bedrijven probeer te sturen. Koopt er iemand iets via die site? Dan krijg ik commissie.

Een voorbeeld daarvan is Kindcadeautips.nl: mijn grootste affiliate website op dit moment. De site trekt maandelijks 40.000+ unieke bezoekers en bevat tientallen cadeautips voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar. Ik werk op deze site voornamelijk met het affiliate programma van Bol.com. Klikt iemand op een product dat ik promoot of een tekstlink die naar Bol.com leidt en doet deze persoon een aankoop? Dan krijg ik een percentage commissie over het gehele aankoopbedrag. Dat bedrag ligt meestal tussen de €1 en €10 per aankoop. Hoe hoger het aankoopbedrag, hoe meer commissie ik doorgaans verdien.

Ik ken een paar Nederlanders die een fulltimeinkomen uit hun affiliate website(s) halen. Het feit dat het er zo weinig zijn, laat direct zien dat er meer dan een simpel trucje nodig is om een lucratieve affiliate website op te zetten.

Toch zijn er wereldwijd genoeg voorbeelden van succesvolle affiliates die méér dan modaal inkomen realiseren met hun affiliate websites.

Zo heeft Pat Flynn van Smart Passive Income in 2017 ruim 138.000 dollar verdiende met zijn affiliate websites. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien dat het mogelijk is om met affiliate marketing een goed inkomen mee te verdienen. 

Een andere Amerikaanse affiliate marketeer die zijn inkomsten openbaar maakt, is Spencer Haws. Spencer is de oprichter van de website Niche Pursuits en heeft in april 2017 ruim 41.000 dollar verdiend met zijn website. 

Het grootste gedeelte van de mensen met een affiliate website verdient natuurlijk een stuk minder dan deze bedragen. Toen ik nog meerdere affiliate sites beheerde (inmiddels heb ik er een aantal verkocht), draaide ik op mijn toppunt een omzet van €2.000 per maand met mijn affiliate sites. Omdat ik daar nog belasting over betaal, hield ik daar netto zo’n €1.300 aan over. Niet genoeg om helemaal van rond te komen, maar al wél een groot gedeelte van mijn inkomen, dat ook nog eens semi-passief werd gerealiseerd doordat ik nog maar weinig tijd hoefde te besteden aan mijn websites.

Maar wat is nu dé reden dat sommige mensen duizenden euro’s per maand verdien en anderen een paar tientjes of zelfs helemaal niets? Dat heeft te maken met de volgende factoren:

  1. Het onderwerp van je affiliate website
  2. Je ervaring en kennis op het gebied van zaken zoals SEO, webdevelopment en online marketing
  3. Doorzettingsvermogen en geduld

1. Onderwerp van je affiliate website

De eerste factor die een rol speelt in het bedrag dat je uiteindelijk verdient met affiliate marketing, is het onderwerp van je affiliate website. Ik schreef al eerder een blog met tips om een goed onderwerp te bedenken, zodat je website ook echt geld gaat opleveren.

Een belangrijke regel, is dat je tegenwoordig beter een nichewebsite kan maken, dan dat je een affiliate site maakt over een algemeen onderwerp. Een voorbeeld: de kans dat je goed gaat ranken op het onderwerp glutenvrije voeding is groter dan dat je een algemene website maakt over “gezondheid”. 

Het liefst vind je een onderwerp waar veel naar wordt gezocht in Google, waar interessante affiliate programma’s voor beschikbaar zijn, maar waar nog weinig mensen een blog of affiliate site over hebben gemaakt.

2. Kennis van SEO, webdevelopment en online marketing

Een andere belangrijke factor, die meteen laat zien dat ik vind dat affiliate marketing niet voor iedereen is weggelegd, is kennis van zaken zoals zoekmachineoptimalisatie, websites bouwen en online marketing.

Als je een gemiddelde blog leest of YouTube-video kijkt over affiliate marketing, doen de auteurs je geloven: zo’n site knutsel ik wel even in elkaar en morgen verdien ik mijn eerste commissie.

Helaas werkt dat niet zo.

Zie een affiliate site als een online bedrijf of een webshop. Die worden ook pas succesvol als ze gemaakt zijn door mensen met expertise. Als je al kennis hebt van SEO, webdevelopment of online marketing (of alledrie!), dan is de kans al tientallen malen groter dat je affiliate website succesvol wordt. Je weet gewoonweg wat je aan het doen bent.

En als je die kennis niet hebt, is het dan een verloren zaak? Zeker niet. Maar het vergt wel meer van je tijd om ook deze vakgebieden eigen te maken.

3. Geduld en doorzettingsvermogen

Je kan nog zo’n geweldig sterk onderwerp hebben bedacht en tientallen jaren ervaring hebben met websites bouwen en online marketing – alsnog kan je affiliate website falen. De reden? Je geeft te snel op.

Een affiliate website wordt vaak pas op langere termijn lucratief. Dat heeft ermee te maken dat SEO (zoekmachineoptimalisatie) voor veel affiliate websites een belangrijke rol speelt. En als je vandaag een nieuwe website publiceert, dan staat ‘ie morgen nog niet op #1 in Google op je belangrijkste zoekwoorden. Je moet een expertstatus opbouwen, een betrouwbare website neerzetten en een grote hoeveelheid, sterke content schrijven. Dat kost dus gewoon tijd.

Mensen die geduldig zijn, doorzettingsvermogen hebben en weten wat ze aan het doen zijn, zijn mensen die uiteindelijk een mooi bedrag kunnen verdienen met affiliate marketing.

Wanneer verdien je je eerste commissie met affiliate marketing?

Een vraag die ik regelmatig krijg, is wanneer je dan die eerste commissie kan verwachten. Het is eerder onrealistisch dan realistisch dat je binnen een maand al geld verdient. Laat staan dat je er daadwerkelijk een groot geldbedrag mee verdient. Een affiliate website kost in het begin veel werk en levert nog vrijwel niets op. Het duurt dus even voordat je echt geld gaat verdienen met affiliate marketing. 

In mijn eigen ervaring duurde het ongeveer drie tot zes maanden voordat ik echt geld ging verdienen. 

Op Instagram vroeg ik een tijdje terug in een Story wanneer mijn volgers voor het eerst geld verdienden met hun affiliate websites. De meesten gaven aan dat dat ongeveer drie maanden na livegang van hun website was.

Uiteraard is ook dit weer afhankelijk van een aantal factoren, zoals het onderwerp van je site, hoe snel je website geïndexeerd en goed gevonden wordt in de zoekmachines en welke andere verkeersbronnen je site heeft (via Pinterest of social media kan je bijvoorbeeld in sommige gevallen sneller verkeer en dus sneller commissie realiseren dan organisch via de zoekmachine). Het is dus mogelijk dat die eerste commissie bij jou sneller of langzamer komt. 

Conclusie

Hoeveel geld je kan verdienen met affiliate marketing, is dus afhankelijk van het onderwerp dat je kiest, je kennis van zaken zoals SEO, webdevelopment en online marketing en hoe je dit in de praktijk brengt. Tot slot is een flinke portie geduld en doorzettingsvermogen absoluut geen overbodige luxe om succesvol te worden met affiliate marketing.

Ja, uiteindelijk kán affiliate marketing een mooi bedrag aan (semi-)passieve inkomsten opbrengen, maar het is in het begin vooral hard werken en investeren. 

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 150+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.