Succes Met Affiliate Marketing

Hoe ga je verder met een affiliate website in 2024? (Affiliate update juni)

De affiliate update van juni staat in het teken van de vraag "Hoe nu verder...?" Een vraag die ik en veel andere affiliates zichzelf hebben gesteld de afgelopen maanden.

Want na de Google Core Update van maart, waarbij talloze affiliate websites veel organisch verkeer uit de zoekmachine verloren en de aankondiging van de AI Overviews in Google (die naar verwachting zorgen voor 25% minder verkeer naar affiliate websites) rijst de vraag: "Is het nog wel interessant om verder te gaan met een affiliate website?"

Mijn antwoord én conclusie na de afgelopen maanden verschillende dingen te hebben uitgeprobeerd? JA!

Hoe?

Door te diversifiëren. Enerzijds door minder afhankelijk te zijn van alleen Google als verkeersbron en anderzijds ook naar andere verdienmodellen te kijken. Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Afhankelijkheid van Google

Al mijn affiliate websites zijn afhankelijk van organisch verkeer uit Google. En niet een klein beetje; meer dan 95% van het verkeer op mijn affiliate websites komt vanuit Google op mijn site terecht. En dat betekent dus ook dat mijn affiliate omzet voor 95% afhankelijk is van Google.

Lange tijd was dat helemaal prima. Het optimaliseren van websites voor zoekmachines is immers mijn werk (ik ben freelance zoekmachinespecialist) en mijn affiliate sites presteerden goed in de zoekmachines.

Totdat maart aanbrak. En de Google Core Update roet in het eten gooide. Ik vertelde je er al meer over in de vorige affiliate update. Binnen enkele weken daalde mijn grootste affiliate website flink in Google. En raakte ik meer dan 66% van mijn bezoekersaantallen kwijt:

Screenshot uit Google Analytics. Mijn affiliate website over een beautyproduct voor vrouwen ging van gemiddeld 450 bezoeken naar 150 bezoeken per dag.

En dat zag je ook terug in mijn affiliate omzet op bol.com. Deze site genereerde in januari 2024 nog bijna €4.000 affiliate commissie via bol.com:

… en in mei 2024 was dat nog maar een kleine €1.300:

Ik concludeerde: het is tijd om minder afhankelijk te worden van Google. Die conclusie had ik beter een paar maanden geleden kunnen trekken, maar ik ben ook maar een mens. En: het is ook zeker nog niet te laat om het roer om te gooien.

En dus ging én ga ik dingen anders doen met mijn affiliate websites. 

1. Adverteren in Google

Als freelance zoekmachinespecialist zet ik dagelijks advertentiecampagnes op in Google Ads voor klanten. Dat had ik tot op heden nog niet voor mijn affiliate websites gedaan, omdat ik wist dat het moeilijk zou worden om lucratief te adverteren in Google. Een handjevol betaalde klikken kost je immers al snel een paar euro en een affiliate commissie is vaak ook niet meer dan een paar euro. 

Makkelijk bleek het ook zeker niet te zijn, maar onmogelijk was het ook weer niet. Bovendien:

  • Krijgt een nieuw Google Ads account gratis advertentiebudget van Google. €400, €800 of €1200 zodra je zelf ook dat bedrag hebt uitgegeven binnen 60 dagen. Eigenlijk krijg je dus 50% korting.

  • Kun je advertentiekosten (deels) doorberekenen aan partners waarmee je samenwerkt (daarover meer verderop in deze mail). Ik werk dit jaar bijvoorbeeld met één partner samen voor een vast bedrag, waarbij ik voor een deel van dat budget nu ook Google Ads campagnes draai voor mijn affiliate website. Ik adverteer hier met pagina’s waarop het product van dit merk prominent wordt vertoond. Dit merk krijgt nu aanzienlijk meer verkopen via mijn site dan voorheen, nu de pagina’s meer bezoekers trekken.

Ik adverteer nu op zoektermen die hyperrelevant zijn (en in theorie snel tot een aankoop leiden) en die niet al te duur zijn. Ik wil immers dat de kosten lager zijn dan de extra inkomsten die het oplevert.

Een voorbeeld: op mijn affiliate site over een beautyproduct voor vrouwen heb ik veel reviews geschreven over producten. Ik test producten zelf uit, maak foto’s en deel mijn ervaring in een uitgebreide blog en/of video. Deze artikelen converteren heel goed: ongeveer 10% van de klikken leidt uiteindelijk tot een aankoop op bol.com of een andere webshop. Ik adverteer nu op de naam van het product in combinatie met een term zoals ‘review’ of ‘ervaring’. Dit leidt tot extra websitebezoeken én extra affiliate commissie op bol.com:

Sinds de laatste week van mei adverteer ik met een budget van €20 tot €30 per dag. Je ziet dat mijn affiliate inkomsten sinds dat moment (donkerblauwe staven) gestegen zijn. Omdat ik binnenkort dus ook €400 advertentiebudget gratis krijg, kost adverteren me dus eigenlijk maar €10 tot €15 per dag en verdien ik dat ruimschoots terug.

Het blijft wel een beetje koffiedik kijken, omdat ik niet kan herleiden welke aankopen op bol.com daadwerkelijk via mijn Google Ads campagnes kwamen. Maar zolang ik deze stijgende lijn blijf zien, ben ik tevreden!

2. TikTok opzetten

Met geboortejaar 1994 behoor ik nog precies tot de millennials/gen Y. Dat betekent ook dat ik TikTok nog precies leuk mag vinden. Ik vind het vooral heel interessant, omdat de doelgroep van mijn affiliate websites zich hier bevindt.

TikTok is het ideale platform om snel een groot bereik te creëren met simpele video’s en ‘viral’ te gaan. Op dit moment ben ik nog volop bezig met mijn ‘TikTok-onderzoek’. Wat voor video’s werken goed? Welke concepten zou ik ook kunnen inzetten voor mijn affiliate websites? Hoe zorg ik ervoor dat TikTok geld gaat opleveren in de vorm van affiliate commissie en andere verdienmodellen? 

Het liefst verschijn ik zelf niet met mijn gezicht in TikToks voor mijn affiliate sites, dus dat betekent dat ik creators moet inhuren die video’s voor mijn account gaan maken. Dat vraagt om een investering, maar eentje die ik wel graag wil doen omdat ik geloof in de toekomst van dit platform. En ook deze investering kan ik weer (deels) doorberekenen aan partners waarmee ik samenwerk, omdat mijn TikToks voor extra naamsbekendheid en sales kunnen zorgen.

3. Andere verdienmodellen verkennen

Waar ik de afgelopen jaren volledig inzette op organisch verkeer uit Google, heb ik gelukkig nooit alleen maar ingezet op affiliate marketing als verdienmodel. Al mijn websites hebben meerdere verdienmodellen. Want ook als het gaat om verdienmodellen, wil je liever niet op één paard wedden. Aan het begin van de pandemie in 2020, besloot Coolblue bijvoorbeeld maandenlang te stoppen met hun affiliate programma. Flink balen natuurlijk, als je daar al je omzet uithaalde.

De twee verdienmodellen die naast affiliate marketing het meeste opleveren zijn voor mij:

  • Premium partnerships: Gedurende een aantal maanden werk je samen met een merk. Ik doe dat altijd per kwartaal. Voor een vast, maandelijks bedrag plaats jij producten/diensten van dit merk prominent op je website, het liefst op pagina’s die al veel bezocht worden. Het merk betaalt een vast bedrag per maand voor deze plaatsing. Daarbovenop ontvang je ook nog affiliate commissie voor elke verkoop die jouw website genereert. Dit verdienmodel ontdekte ik via Jari van Affiliate Held. Hij heeft een korte cursus gemaakt over partnerships, waar ik ontzettend veel aan heb gehad. In de eerste helft van 2024 heb ik hier al duizenden euro’s mee verdiend.

  • Advertorials: een bedrijf koopt een artikel in op jouw website, vaak met één of twee links naar de site van dat bedrijf. Dit draagt bij aan de vindbaarheid en/of naamsbekendheid van het merk en daarom wil zo’n merk jou prima betalen voor een advertorial. Met advertorials verdien ik al sinds 2013 geld en het is na affiliate marketing mijn grootste inkomstenbron. Afgelopen maand lanceerde ik mijn online cursus “Succes Met Advertorials” waarin ik je precies leer hoe je dit verdienmodel succesvol aanbiedt op je website, relevante bedrijven vindt om mee samen te werken en hoeveel geld je kunt vragen voor advertorials.

4. Relevante en unieke content creëren

Google laat ik niet helemaal links liggen. Want nog steeds komt er veel verkeer organisch via Google op mijn website terecht. Het is belangrijker dan ooit om relevante, unieke en behulpzame content te creëren. Dat is wat Google én jouw lezers willen. 

Mijn 3 belangrijkste tips:

  1. Maak slim gebruik van AI-tools zoals ChatGPT. Neem content niet klakkeloos en 1-op-1 over (dat is immers niet écht unieke content, omdat ChatGPT haar content baseert op basis van informatie die al op het internet te vinden is), maar gebruik het slim om ideeën op te doen voor blogtitels, tabellen te maken of een outline te maken voor een blogartikel.

  2. Verplaats je in je websitebezoeker. Wat wil deze zien/lezen op je website? Is dat een uitgebreide tekst van meer dan 1.000 woorden? Of heeft je websitebezoeker meer behoefte aan een korte tekst met een sterke infographic of video? 

  3. Wees creatiever dan ooit. Voeg unieke content toe die nog nergens anders op het web te vinden is. Zo schreef ik laatst een uitgebreide blog voor een website met het onderwerp “Wat kost een airco?” waarbij ik drie anonieme, recente offertes toevoegde aan de blog. Dát is wat een lezer wil zien: echte, recente prijsinformatie.

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 300+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.