Succes Met Affiliate Marketing

ChatGPT gebruiken voor je affiliate website: 7 tips & prompts

De tips en tricks over ChatGPT vliegen je om de oren. Ik zal vast niet de enige zijn bij wie haar halve LinkedIn-tijdlijn inmiddels uit posts over ChatGPT bestaat. Grote kans dat je ChatGPT inmiddels hebt gecheckt én ermee hebt gespeeld. Maar ik merk ook dat het bij iedereen nog een beetje zoeken blijft. Hoe gebruik je ChatGPT nu écht goed? En wat kun je er nog meer mee dan de tool lappen tekst uit te laten spuwen?
ChatGPT voor affiliate websites

Inmiddels gebruik ik ChatGPT vrijwel dagelijks voor mijn affiliate websites. En nee: niet om de tool complete blogartikelen te laten genereren en deze simpelweg 1-op-1 over te nemen op mijn website.

In deze blog deel ik 7 tips en voorbeelden van prompts die je in ChatGPT kunt gebruiken voor je affiliate website. De tips helpen je bij het bedenken van een goed onderwerp voor je affiliate website en blogonderwerpen en het beter vindbaar maken van je website in de zoekmachines.

Tip 1: Gebruik ChatGPT om een naam voor je affiliate website te bedenken

Veel mensen stellen de start van een eigen affiliate website uit, omdat ze geen goed onderwerp en bijpassende naam kunnen bedenken. Met de tips uit mijn blogartikel voor het bedenken van een goed onderwerp voor je affiliate website, help ik je hopelijk al op weg.

Maar dan die naam…

Laten we eens kijken of ChatGPT nog wat ideeën heeft! Stel dat je hebt bedacht om een affiliate website over wielrennen te maken, dan kun je ChatGPT simpelweg vragen om een naam voor je affiliate website te bedenken:

Website idee ChatGPT

Je kunt je prompt nog tweaken door aan te geven dat je bepaalde woorden per se in de naam wil verwerken. Of door aan te geven dat je een Engelse of juist een Nederlandse naam wil. 

Vervolgens is het natuurlijk wel zo handig om even te checken of de domeinnaam nog vrij is via SIDN.nl. Daar kan ChatGPT je helaas niet bij helpen. 😉

Tip 2: Gebruik ChatGPT om soortgelijke zoekwoorden te clusteren

Ik raad je aan om – voordat je met een affiliate website begint – altijd te starten met een zoekwoordonderzoek. Als je al ervaring hebt met zoekmachineoptimalisatie en SEO-tools zoals SE Ranking, Ahrefs en Semrush is het doen van zoekwoordonderzoek je vast niet onbekend. 

Met een zoekwoordonderzoek breng je in kaart:

  • Of mensen zoeken naar jouw onderwerp in de zoekmachines
  • Hoe ze zoeken (welke zoekopdrachten ze gebruiken)
  • Hoe vaak ze zoeken (wat het maandelijkse zoekvolume is)

Het resultaat? Als het goed is: een enorme lijst aan relevante zoekwoorden waar je ‘iets’ mee moet op je affiliate website.

ChatGPT kan je een handje helpen met het clusteren van deze zoekwoorden. Vraagt de AI tool om de zoekwoorden uit jouw lijst te clusteren op basis van relevantie. Ik heb gemerkt dat dit beter werkt dan wanneer je ChatGPT vraagt om de zoekwoorden te clusteren op basis van zoekintentie (terwijl dat in theorie misschien wel een betere prompt is!)

Plak onder deze prompt jouw lijst met zoekwoorden:

ChatGPT clustert zoekwoorden die qua relevantie/zoekintentie sterk op elkaar lijken. Deze zoekwoorden kun je vervolgens misschien ook wel clusteren op één pagina of in één blog. 

Het is natuurlijk wel belangrijk om je gezonde verstand te blijven gebruiken en kritisch te kijken naar de clustersuggesties van ChatGPT. 

Tip 3: Gebruik ChatGPT om blogonderwerpen te bedenken

Last van een writer’s block? En heb je even geen inspiratie voor een nieuw blogonderwerp?
ChatGPT to the rescue! Gebruik de prompt: “Bedenk 10 blogonderwerpen over X” – en voer hier het onderwerp van je affiliate website in. 

Nog even terug naar het voorbeeld van een affiliate website over wielrennen. ChatGPT deelt binnen een paar seconden de volgende relevante blogonderwerpen:

Chat GPT blogs bedenken

Oké, de titels zijn hier en daar wat onlogisch geformuleerd. Maar met een klein beetje tweaken heb je zo een goede blogtitel te pakken. En in ieder geval een flinke dosis inspiratie voor nieuwe blogonderwerpen!

Tip 4: Gebruik ChatGPT om een outline voor je pagina te maken

Heb je eindelijk een goed blogonderwerp te pakken, dan moet het schrijfproces nog beginnen. Waar begin je? Welke tussenkopjes ga je gebruiken? En wat is een goede conclusie?

Ook hierbij kan ChatGPT je helpen. Kies bijvoorbeeld één van de blogonderwerpen die ChatGPT in de vorige stap voor je heeft bedacht en vraag of de bot een outline voor je artikel wil schrijven. Dat kan simpelweg door te verwijzen naar een nummer uit de vorige prompt:

ChatGPT blog outline

Fragment uit ChatGPT waarin een mogelijke outline voor de eerste 4 alinea’s van het artikel wordt beschreven.

De featured snippet: een uitgelicht zoekresultaat dat bovenaan de organische zoekresultaten getoond wordt en een kort en krachtig antwoord geeft op de zoekopdracht. Kijk, deze featured snippet wordt bijvoorbeeld getoond bij de zoekopdracht “cadeau 6 jaar” (390 zoekopdrachten per maand):

Featured Snippet

En laat dat nu – niet geheel toevallig – een zoekopdracht zijn van één van mijn affiliate websites Kindcadeautips.nl. 😉

Een featured snippet neemt een prominente plek in in de zoekresultaten, is lekker groot én valt visueel op. Kortom: het is voor je affiliate website super interessant om een featured snippet te scoren op relevante zoekopdrachten.

In veel gevallen wordt de tekst die getoond wordt in zo’n featured snippet, uit een alinea op een website gehaald. Aan jou de taak om het beste stukje tekst te schrijven, zodat Google jouw tekst straks misschien wel uitkiest om als featured snippet uit te lichten.

Je kunt hiervoor natuurlijk je eigen hersenen laten kraken, of je vraagt het gewoon aan ChatGPT.

Je geeft ChatGPT in dit geval de opdracht om een zoekvraag in een NLP-vriendelijk format te beantwoorden. NLP staat voor Natural Language Processing en Google is dol op content die in dit format is geschreven. Dit betekent namelijk dat je je content op een herkenbare en begrijpelijke manier hebt geschreven. 

ChatGPT NLP friendly

Ik zou nu in mijn blogartikel over wielrenblessures een alinea kunnen toevoegen met de tussenkop “Wat zijn de meest voorkomende wielrenblessures?” en het NLP-vriendelijke antwoord van ChatGPT hier toevoegen. Wie weet wordt dit stukje tekst er straks door Google wel uitgepikt en getoond als featured snippet!

Tip 6: Gebruik ChatGPT om erachter te komen welke vragen mensen stellen over jouw onderwerp

Om überhaupt een zoekvraag te bedenken die je in je content kan verwerken, kan je ook ChatGPT inschakelen.

Ik gebruik daarvoor de prompt “Deel 10 gerelateerde vragen aan X.” Op de plaats van de “X” vul je het onderwerp van je website of blogartikel in:

Chat GPT zoekmachine vragen

ChatGPT geeft me zo perfecte ideeën voor tussenkopjes die ik kan behandelen in mijn blogartikel over wielrenblessures. Sidenote: vergeet niet om het zoekvolume van de vragen of bijbehorende zoektermen te checken in je SEO-tool. Wel zo handig om zeker te weten dat mensen deze vragen ook écht stellen en ernaar zoeken in Google.

Wat ik ook nog kan doen met de resultaten uit deze prompt in ChatGPT: ik kan de zoekvragen ook als FAQ Structured Data toevoegen aan mijn blogartikel. Deze kunnen vervolgens als extraatje onder mijn zoekresultaat getoond worden in Google. Hier lees je meer over FAQ Structured Data.

Je kunt FAQ Structured Data heel makkelijk toevoegen met behulp van de affiliate plugin Affiliate Held, die ik zelf ook gebruik op mijn affiliate websites.

Tip 7: Integreer ChatGPT rechtstreeks in je WordPress affiliate website met Affiliate Held AI

Affiliate Held AI is een WordPress-plugin die gebruik maakt van de techniek van ChatGPT. In je WordPress website kun je de Affiliate Held AI plugin gebruiken om:

  • Op basis van een door jou ingegeven onderwerp een compleet artikel of alinea(‘s) te laten schrijven
  • De schrijfstijl van een tekst aan te passen (bijvoorbeeld naar ‘formeel’ of juist ‘informeel’ of ‘informatief’
  • Meerdere titels te genereren voor je blogartikel en de beste te kiezen
  • Sterke tussenkopjes te genereren voor boven je alinea’s
  • De juiste zoekwoorden in de tekst te gebruiken

De gegenereerde tekst kan je vervolgens herschrijven waar nodig. Het voordeel van Affiliate Held AI, is dat je de met AI-gegenereerde content vervolgens direct kan publiceren als blog of pagina op je affiliate website.

Hieronder zie je de prijzen van Affiliate Held AI. Daarnaast betaal je hooguit een paar cent dat je afdraagt aan ChatGPT voor elk artikel dat je genereert.

Hopelijk helpen deze tips je om ChatGPT (nog optimaler) in te zetten voor je affiliate website. En heb je zelf nog een goede suggestie of tip om ChatGPT te gebruiken? Deel ‘m met mij via een DM op LinkedIn of Instagram.

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.