Succes Met Affiliate Marketing

Beginnen met affiliate marketing: tips & stappenplan

Denk je er al een tijdje over om te starten met een eigen affiliate marketing website, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met de tips uit dit artikel kom je ein-de-lijk van je uitstelgedrag af en geef ik je 5 concrete tips om vandaag nog te beginnen met affiliate marketing en een succesvolle affiliate website te lanceren in 2024.
Beginnen met affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Met affiliate marketing verdien je geld wanneer iemand door jouw doorverwijzing een product of dienst koopt. Die doorverwijzing kun je bijvoorbeeld doen via een website (affiliate website) of social media kanaal. Via een unieke affiliate link die jij deelt, kan teruggeleid worden dat de verkoop via jouw platform kwam. En daar krijg je een beloning voor van het bedrijf waar de aankoop plaatsvindt: een affiliate commissie. Dat is vaak een percentage van het aankoopbedrag of een vast bedrag.

Waarom zou je beginnen met affiliate marketing?

Dat je geld kunt verdienen met affiliate marketing, is voor veel mensen natuurlijk de reden om ermee te starten. Die verdiensten kunnen in de toekomst oplopen tot flinke bedragen, zonder dat je nog veel tijd aan affiliate marketing hoeft te besteden. Daarom wordt affiliate marketing ook wel als (semi)passief verdienmodel gezien.

Naast de lucratieve kant van affiliate marketing, zijn er voor mij nog twee redenen waarom ik met affiliate marketing ben begonnen. Ik vind het namelijk enorm leerzaam én leuk om met affiliate marketing bezig te zijn. Je doet heel veel kennis op bij affiliate marketing: van het bouwen van een website, tot het schrijven van goede teksten, sales en marketing… skills die mij allemaal enorm goed van pas komen als ondernemer! 

Inmiddels is affiliate marketing voor mij een uit de hand gelopen hobby en vind ik het dus ook echt heel leuk om mee bezig te zijn. Kortom: affiliate marketing is lucratief, leuk en leerzaam, dus waarom zou je niet beginnen met affiliate marketing?

In 5 stappen starten met affiliate marketing

Inmiddels heb ik meer dan 10 (affiliate) websites gebouwd en verdien ik duizenden euro’s affiliate commissie per maand. Ik vertel je graag hoe ik dit heb aangepakt en help je op weg met 5 stappen om te beginnen met affiliate marketing!

  1. Bedenk een goed onderwerp voor je affiliate website
  2. Doe research naar relevante affiliate programma’s
  3. Bepaal de structuur van je affiliate website 
  4. Schrijf teksten
  5. Bouw je affiliate website

1.  Bedenk een onderwerp voor je affiliate marketing website

Een onderwerp bedenken: dit is de eerste stap bij het beginnen van een affiliate website, maar ook direct de stap waar veel mensen afhaken. Want wat voor onderwerp kies je in vredesnaam voor je affiliate site?

Er zijn mensen die er complete studies op loslaten en uren investeren in het vinden van een goed onderwerp. Het is zeker belangrijk om een onderwerp te kiezen dat straks ook lucratief blijkt te zijn, dus onderzoek is ook belangrijk, maar staar je alsjeblieft niet blind op het vinden van een goed onderwerp. Het is belangrijker om gewoon te beginnen (want hoe eerder je begint, hoe sneller je geld verdient!) en de wondere wereld van affiliate marketing te ontdekken. Bovendien is een goed onderwerp vaak dichterbij dan je denkt! 

Het is namelijk wel zo leuk als je een onderwerp kiest waar je affiniteit mee hebt en/of veel kennis van hebt. Als je zelf je teksten gaat schrijven voor je website, vind je het ongetwijfeld een stuk leuker om content te schrijven over een onderwerp waar je enthousiast van wordt, dan wanneer je moet schrijven over taaie stof die je niet interesseert. Als je besluit om het schrijven van websiteteksten uit te besteden, is het minder belangrijk dat je zelf affiniteit hebt met het onderwerp, maar zijn er wel andere dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een goed onderwerp.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een niche kiest. Ik gebruik altijd het voorbeeld dat je beter een website kan creëren over de verzorging van chihuahua’s dan over alle hondenrassen. Andere ingrediënten voor een supersterk affiliate onderwerp, zijn bijvoorbeeld dat er veel naar wordt gezocht in Google, dat er nog niet te veel concurrentie is van andere blogs of affiliate sites en dat er relevante affiliate programma’s zijn die je straks kan inzetten voor dit onderwerp.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van dat perfecte onderwerp? Check mijn blogartikel met tips voor het bedenken van een goed onderwerp voor je affiliate website

Screenshot van bedrijven die gebruik maken van Daisycon als affiliate netwerk.

2.  Doe research naar relevante affiliate marketing programma’s

Nu je een supersterk onderwerp hebt gevonden waar je straks een affiliate site over gaat maken, is het ook wel zo leuk als je geld verdient met je affiliate website. Want het verdienmodel van je website wordt affiliate marketing, waarbij je beloont wordt met een commissie. Voor elke sale die er via jouw affiliate website wordt gedaan bij een webshop of dienstverlener, krijg je een percentage over het aankoopbedrag of een vast bedrag per sale.

Je sluit jouw affiliate website straks aan bij affiliate programma’s van bedrijven die affiliate marketing inzetten. Je meldt je dan aan als affiliate (ook wel “publisher” genoemd). Let op: doe dat nog niet in deze stap, maar doe dat pas als je website af is. Anders is de kans groot dat je afgekeurd wordt.

In deze stap doe je al wel vast research naar relevante affiliate programma’s. Check bijvoorbeeld eens de grootste affiliate netwerken van Nederland, zoals:

Bij deze netwerken zijn allerlei bedrijven aangesloten die weer gebruik maken van de software van deze affiliate netwerken. Je vindt bij zo’n netwerk honderden, soms wel duizenden bedrijven op één plek. En dat zijn allemaal potentiële affiliate programma’s die je straks kan gaan gebruiken!

Onderzoek alvast welke affiliate programma’s straks interessant zijn voor jou en noteer ze. Als je een affiliate site hebt waarop je producten zou kunnen promoten, dan is het ook een aanrader om de affiliate programma’s van Bol.com & Coolblue te checken. De kans is groot dat hier producten worden verkocht die passen bij jouw affiliate site.

Check alvast wat de commissies zijn die je kan verdienen voor de producten die je wil promoten, want de commissies verschillen vaak per productcategorie.

3.  Bepaal de structuur van je affiliate marketing website

Voordat je direct enthousiast aan de slag gaat met het bouwen van een website en het schrijven van tientallen teksten, is het slim om eerst de structuur van je website te plaatsen. Ik zag laatst onderstaande post op LinkedIn  van Kevin Damstra, die dit op een heel slimme manier aanpakt: 

Kevin bepaalt eerst wat de belangrijkste pagina’s op de website worden, die misschien ook wel terugkomen in het hoofdmenu. Vervolgens bepaalt hij welke pagina’s en categorieën er onder deze belangrijkste pagina’s vallen. Zo komt hij ongetwijfeld ook al direct op ideeën om affiliate marketing toe te passen op zijn website. Onder “Destinations” kan Kevin bijvoorbeeld affiliate programma’s van Booking.com of andere reiswebsites promoten. Onder “Gear” kan hij verschillende pagina’s aanmaken waarop hij producten promoot van websites zoals Bol.com of Bever

Hij heeft zelfs al nagedacht over een aantal blogs die weer onder een bepaalde subcategoriepagina kunnen vallen.

Door de hele menustructuur uit te schrijven, krijg je niet alleen een goed beeld van hoe je je website straks moet gaan opbouwen, maar ook welke pagina’s je moet gaan maken én welke content er geschreven moet worden.

4.  Schrijf teksten voor minimaal 10 pagina’s

Misschien ook een volgorde die je zelf niet helemaal had bedacht: eerst schrijven en dan pas een website bouwen. Toch is deze volgorde erg aan te raden. Want op basis van de content die je schrijft, weet je straks ook beter welke lay-out er goed past bij de websitepagina’s die je aan gaat maken.

Ik raad je aan om teksten te schrijven voor minimaal 10 pagina’s. Met 10 pagina’s heb je al een redelijk complete basiswebsite en bovendien is dat voor het affiliate programma van Bol.com bijvoorbeeld een ondergrens om je site überhaupt te accepteren als onderdeel van hun affiliate programma.

10 pagina’s dus, maar hoe pak je dat aan? In stap 3 heb je al bepaald welke pagina’s je straks op je site wil publiceren. Bedenk welke pagina’s je site sowieso moet bevatten om live te kunnen gaan en je websitebezoekers een duidelijke, logische site aan te kunnen bieden. Dat zijn bijvoorbeeld de homepage, een over ons en contactpagina (als dat relevant is voor je affiliate site, tenminste), een pagina over je belangrijkste categorie(ën) – in het voorbeeld hierboven bijvoorbeeld “Destinations”, “Gear” en “Must-sees” en een aantal blogs, om de blogsectie op je website alvast wat te vullen.

Bij het schrijven van de teksten is het belangrijk om rekening te houden met SEO: Search Engine Optimization. Je wil je teksten namelijk zo schrijven, dat ze straks goed gevonden gaan worden in de zoekmachine. Want organisch verkeer vanuit zoekmachines zoals Google is voor veel affiliate websites ook direct de belangrijkste, primaire verkeersbron.

Op mijn affiliate sites komt vaak minimaal 95% van het verkeer via Google op mijn site terecht. 

Waar je dan rekening mee moet houden? Een paar voorbeelden zijn:

  • Kies een focuszoekwoord voor de pagina waarmee je goed gevonden wil worden in Google. Het focuszoekwoord van deze blog is bijvoorbeeld “affiliate marketing beginnen” (880 zoekopdrachten per maand). 
  • Verwerk het focuszoekwoord in de titel van je pagina, in tussenkopjes en in de tekst. 
  • Gebruik focuszoekwoorden op een natuurlijke manier: het is heus niet nodig om je belangrijkste zoekterm 100x op een pagina te verwerken. 
  • Bouw je pagina op met een titel, tussenkopjes en opsommingen. Daardoor wordt je pagina beter leesbaar voor je websitebezoekers en dat vindt Google ook weer fijn!
  • Gebruik interne links op je pagina’s. Verwijs in een blog of op een websitepagina naar andere, relevante pagina’s op je website. Daarmee help je je websitebezoeker om beter door je website te navigeren en begrijpt Google de structuur van je site beter.

Daarnaast zijn er uiteindelijk nog ruim 100 SEO-factoren die bepalen of straks jouw artikel of die van een concurrent beter scoort in de zoekmachine. Een fijn artikel vind ik deze SEO-checklist van Backlinko die periodiek geüpdatet wordt met de laatste SEO-trends.

Screenshot van mijn affiliate website Kindcadeautips.nl, die ik heb gebouwd in WordPress.

5.  Bouw je affiliate website

Tijd om je affiliate website te gaan bouwen! Als je al eens eerder een website hebt gebouwd of zelfs webdeveloper bent, is dit natuurlijk peanuts voor je. Als je dit nog nooit hebt gedaan, kan dit best een uitdagend onderdeel zijn.

Gelukkig barst het internet van tutorials over het bouwen van een affiliate website en hoef je echt niet te kunnen programmeren om een affiliate website te bouwen. Bovendien hoeft zo’n affiliate site vrijwel nooit heel spannend te zijn. Het is vaak niet meer dan een simpele website met websitepagina’s en blogs.

Zelf bouw ik al mijn affiliate websites in WordPress; een systeem dat wereldwijd veel wordt gebruikt en erg eenvoudig is in gebruik. Bovendien zijn er online duizenden kant-en-klare WordPress-templates te vinden die slechts een paar tientjes kosten en je eenvoudig installeert op je WordPress-website. Vervolgens kan je zelf dingen aanpassen zoals kleuren, lettertype, buttons en de opbouw van pagina’s. 

Doordat je in stap 3 al hebt bepaald welke pagina’s er op je website komen en in stap 4 al content hebt geschreven, weet je goed welke pagina’s je aan moet maken. 

En dan staat je affiliate website en is het tijd om de website door te ontwikkelen tot een succesvolle website. Dat betekent dat je aan de slag moet met de marketing van je eigen affiliate marketing website (snap je ‘m nog? 😉) Denk aan contentoptimalisaties, conversieoptimalisatie, e-mailmarketing, SEO en linkbuilding. Ik leg je daar alles over uit in mijn online cursus “Succes Met Affiliate Marketing” waarin je leert hoe je een succesvolle affiliate website bouwt:

Zelf ook een lucratieve affiliate site bouwen?

Volg dan mijn online cursus Succes met Affiliate Marketing (gevolgd door 150+ cursisten!)

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.