Succes Met Affiliate Marketing

Jens van affiliate site Actuele-Aanbiedingen.nl: “Als je denkt aan aanbiedingen, moet je bij ons uitkomen”

Interview Actuele Aanbiedingen

De affiliate marketingindustrie is een mysterieus wereldje. Jij bent echt niet de enige die onwijs nieuwsgierig is naar hoe het nu precies werkt, hoe mensen hier tienduizenden euro’s mee verdienen en vooral… hoe jij dit “trucje” voor jezelf kan inzetten. Ondertussen is veel informatie die je op het internet vindt vaak onjuist, enorm versplinterd en blijven de écht goede affiliates angstvallig stil.
Omdat het helaas te vaak gebeurt dat complete affiliate websites gekopieerd worden, houden eigenaren van affiliate websites hun mond, zijn ze online lastig te traceren en blijft waardevolle kennis achter gesloten deuren.

Zelf kies er heel bewust voor om wél transparant te zijn over mijn affiliate websites. Ik loop daarmee het risico dat ook mijn sites gekopieerd worden (is helaas ook al gebeurd), maar omdat ik alle online marketeers, tekstschrijvers en websitebouwers het gun om ook zo’n leuk, leerzaam en lucratief project op te zetten, heb ik toch besloten mijn ervaringen te delen.  

En gelukkig blijk ik niet de enige te zijn, want inmiddels heb ik mijn netwerk uitgebreid met like minded affiliates die wél bereid zijn hun kennis te delen. De komende tijd interview ik eigenaren van succesvolle affiliate websites die in deze reeks hun beste tips en tricks, ervaringen, successen en fouten delen. 

Jens Olsthoorn

Over Jens Olsthoorn: eigenaar van Actuele-Aanbiedingen.nl

We trappen deze interviewreeks af met Jens Olsthoorn: één van de eigenaren van affiliate website Actuele-Aanbiedingen.nl. Na 5 jaar als SEO-consultant te hebben gewerkt bij ISM eCompany in Rotterdam, begon hij in 2020 als SEO-freelancer. “Ik startte ooit als SEO-specialist, deed wat zijstapjes, maar kwam altijd weer terug bij SEO en ben ook niet meer weggegaan. De combinatie van data, techniek en creativiteit vind ik heel vet. Bovendien speelt SEO een belangrijke rol in de klantreis en heb je als SEO-specialist ook veel inspraak in hoe websites worden ingericht.”

Nu werkt Jens voor als SEO-specialist voor diverse bedrijven én beheert hij met zijn twee compagnons Sander en Jerrel de affiliate website Actuele-Aanbiedingen.nl.

“Mijn eerste affiliate site was één groot experiment”

Jens is al een ‘ouwe rot’ in het vak, want zijn eerste affiliate site startte hij al in 2016, toen affiliate marketing nog helemaal niet zo booming was in Nederland. Jens werd enthousiast door een collega die al meerdere affiliate websites had en samen maakten ze een affiliate site over pH-meters. 

“Niet per se een onderwerp waar we veel interesse in hadden, maar we kozen deze productgroep omdat we kansen zagen,” vertelt Jens. “Het was één groot experiment: ik kon ideeën uitproberen die moeilijker te pitchen zijn bij grote e-commerceklanten. Ook was ik benieuwd hoe lang het zou duren om op nummer één te komen voor de belangrijkste zoekwoorden. Het was een heel leuk en leerzaam project dat ook nog een paar honderd euro per maand opleverde.” 

Echt professioneel heeft Jens dit project nooit aangepakt, omdat hij en zijn collega gewoonweg geen affiniteit hadden met de productgroep. “Van de inkomsten gingen we regelmatig uit eten, wat natuurlijk een leuke extra was, maar uiteindelijk hebben we besloten om de affiliate site te verkopen.”  

Toch bleef Jens affiliate marketing interessant vinden. “Ik ontdekte dat het eigenlijk de makkelijkste manier is om met een website geld te verdienen. Je hebt geen logistieke kanalen nodig of complexe afspraken met partijen die de producten of diensten leveren. Affiliate marketing is dus ideaal als je lekker laagdrempelig iets wil starten zonder te veel afhankelijkheden en kosten.”

Over Actuele-Aanbiedingen.nl

In de zomer van 2020 besloot Jens het dan ook serieuzer aan te pakken met de affiliate website Actuele-Aanbiedingen.nl. 

Het idee voor deze aanbiedingenwebsite ontstond toen Jens een trend ontdekte in de zoekwoordonderzoeken die hij uitvoerde voor zijn e-commerceklanten. Veel Nederlanders bleken te zoeken naar aanbiedingen. “Het lijkt bijna wel een basisvoorwaarde voor hun aankoop te zijn,” vertelt Jens. “Ik bedacht dat als ik aanbiedingen van meerdere webshops kon combineren en pagina’s kon uitbouwen die goed aansluiten bij de zoekintentie, ik wel eens een succesvolle affiliate website over aanbiedingen zou kunnen maken.” Zo gezegd, zo gedaan. 

Heel bewust ging hij weer op zoek naar partners om samen een site mee te starten. “Het is zeker mogelijk om in je eentje een goede affiliate site neer te zetten, maar het is in de beginfase lastiger vol te houden als je ook nog een baan hebt. Het uitbouwen van een affiliate site met andere eigenaren heeft veel voordelen ten opzichte van in je eentje. Natuurlijk deel je met mede-eigenaren de aandelen en inkomsten, waardoor je persoonlijk misschien pas op een later punt de inkomsten bereikt die je voor ogen had. Maar aan de andere kant heb je meer zekerheid dat je een bepaald inkomen überhaupt gaat halen, omdat je met meerdere, gemotiveerde mensen aan het project werkt.”

Het team achter Actuele-Aanbiedingen.nl bestaat nu uit drie man. Jerrel bouwt en beheert de website, Sander zorgt ervoor dat de data en aanbiedingen actueel zijn en Jens doet de online marketing.

Website bouwen, content schrijven en autoriteit opbouwen: hoe heeft Actuele-Aanbiedingen.nl dat gedaan?

Nadat Jens het idee deelde met zijn compagnons, was de vervolgstap het registreren van een goede domeinnaam. 
Veel domeinnamen rondom aanbiedingen bleken helaas al bezet te zijn. De domeinnaam ‘Actuele-Aanbiedingen.nl’ was ook niet een eerste keus van Jens en zijn compagnons, maar uiteindelijk zijn ze toch wel blij met het domein. “In de domeinnaam communiceren we direct een belangrijke USP die maar weinig aanbiedingenwebsites waar kunnen maken, namelijk de actualiteit van de aanbiedingen.”

De garantie dat de aanbiedingen op de site actueel zijn, was dan ook direct een belangrijke pijler in de voorbereiding. Samen met Jerrel, het technische brein achter Actuele-Aanbiedingen.nl, werkten Sander en Jens een aantal wireframes uit. Het doel? Een website bouwen met pagina’s waarop bezoekers makkelijk kunnen filteren op een bepaald type product en direct alle actuele aanbiedingen voor dat product zien.

Het schrijven van de content wordt uitbesteed en voornamelijk geschreven door studenten. Jens: “Omdat we vooraf al wisten dat organisch verkeer uit Google de belangrijkste verkeersbron zou zijn voor de site, was goede content onmisbaar. Voor elke categoriepagina proberen we een sterke tekst live te zetten, die bijdraagt aan de vindbaarheid van de pagina in de zoekmachine.”

Ook linkbuilding is en blijft essentieel voor de aanbiedingenwebsite. “Omdat de zoekmachine ons belangrijkste kanaal is én Actuele-Aanbiedingen.nl natuurlijk een compleet nieuwe website was, hebben we intensief aan linkbuilding gedaan. Platformen zoals WhitePress, waarop je rechtstreeks bij websites artikelen met een backlink kan inkopen, hebben hierbij geholpen.” 

De komende tijd wil Jens zich focussen op een andere vorm van linkbuilding. “Binnenkort publiceren we een onderzoek over de prijsstijgingen bij de grootste, Nederlandse webshops. We beschikken over veel producten en prijsdata waarmee we interessante conclusies kunnen trekken. We hopen dan ook dat dit onderzoek door veel interessante platform mét backlink naar Actuele-Aanbiedingen.nl, gedeeld zal worden.” 

Samenwerkingen met affiliate partners

Een platform zoals Actuele-Aanbiedingen.nl is natuurlijk pas van toegevoegde waarde voor de websitebezoeker als er een diversiteit aan aanbiedingen te vinden is bij verschillende webshops.

Adverteerders zagen gelukkig al snel de potentie in van Actuele-Aanbiedingen. Jens vond in een vroeg stadium al voldoende partners die een affiliate samenwerking met de site wel zagen zitten. De partner die doorlopend voor de grootste omzet zorgt op het platform, is – net als bij veel andere affiliate sites – Bol.com.

Op Bol.com vind je vrijwel alle producten die je kunt bedenken en er zijn altijd wel aanbiedingen in een productgroep. Ze worden dus ook relatief vaker getoond op onze website dan andere partners.” Wel opvallend: qua omzet per klik presteert Bol.com niet het beste en bevindt de webshop zich in de middenmoot voor Actuele-Aanbiedingen.nl.

Een verrassende categorie die voor Actuele-Aanbiedingen.nl voor een hogere omzet per klik zorgt, zijn de affiliate partners die tweedehands en refurbished producten verkopen. “Achteraf gezien natuurlijk niet heel verrassend dat deze zo goed presteren: onze websitebezoekers zijn immers  koopjesjagers. We hebben deze partners dan ook een prominente plek gegeven op onze site en geven de websitebezoeker ook de mogelijkheid om te filteren op ‘tweedehands’ of ‘refurbished’,” vertelt Jens. 

Toekomst van Actuele-Aanbiedingen.nl en affiliate marketing

De website Actuele-Aanbiedingen.nl loopt als een trein. “Doordat de inkomsten de afgelopen maanden erg goed waren, kunnen we nu lekker investeren. De markt is zo groot en we zien nog zoveel kansen om door te groeien. Uiteindelijk willen we dat als mensen aan “aanbieding” denken, ze bij ons uitkomen. We hebben een nieuwe merkidentiteit uitgewerkt en werken aan een redesign van onze site.” Inmiddels besteedt Jens twee dagen per week aan Actuele-Aanbiedingen.nl, naast de projecten die hij als SEO-freelancer voor klanten doen.

De toekomst van Actuele-Aanbiedingen.nl ziet er dus rooskleurig uit, maar hoe denkt Jens over de toekomst van affiliate marketing? 

“Aan de ene kant denk ik dat we een groei blijven zien in niche affiliate websites. Tegelijkertijd denk ik ook dat veel affiliate websites het niet gaan halen, doordat er de laatste tijd een enorme groei is in het aantal nieuwe website. Veel affiliate websites blijven ‘gezichtsloos’ en denken niet aan het uitbouwen van hun betrouwbaarheid en autoriteit in de markt. Ik denk dat de meest succesvolle affiliate websites uiteindelijk de websites zullen zijn die snel een betrouwbare indruk kunnen achterlaten. Dat kan door er authentieke personen aan te koppelen, video’s te maken en meer op social media actief te zijn.”

Net als Jens, ook aan de slag met je eigen affiliate website?

Volg mijn online cursus: Succes Met Affiliate Marketing

Inmiddels gevolgd door 150+ cursisten!

Online affiliate cursus
Nicole van Roekel

Nicole van Roekel

Nicole van Roekel (1994) is online marketeer, eigenaar van 10+ affiliate websites en blogs en oprichter van succesmetaffiliatemarketing.nl. Ze verdient jaarlijks €55.000+ met affiliate marketing en andere online verdienmodellen, zoals de verkoop van advertorials, online cursussen en andere online producten. Op succesmetaffiliatemarketing.nl deelt ze haar ervaringen en beste tips voor het runnen van een succesvol eigen affiliate platform.