Succes Met Affiliate Marketing

Bol affiliate programma

Bol heeft een eigen affiliate programma; interessant voor vrijwel elke affiliate website waarop producten gepromoot worden – aangezien bol natuurlijk een enorm uitgebreid aanbod aan producten heeft.

De kans is groot dat producten die bij jouw affiliate site passen, óók te vinden zijn op bol.com.

Aanmelden als affiliate bij bol

Bol is voor veel startende, Nederlandse affiliates het eerste affiliate programma waar je je aanmeldt. De webshop is immers mega populair in Nederland, er worden producten in allerlei categorieën verkocht én heeft een laagdrempelig affiliate programma met prima commissies. Een affiliate programma met enorm veel potentie voor vrijwel elke affiliate site, dus. 

Er zijn wel wat voorwaarden om affiliate te worden van bol:

  1. Je website is live
  2. Je website bevat originele en duidelijke content
  3. Je website is niet gericht op cashback of loyalty
  4. Je website is niet in strijd met de Algemene Voorwaarden van het partnerprogramma van Bol.com
Uit ervaring weet ik dat je site ook wat sneller afgekeurd kan worden als deze nog maar een klein aantal pagina’s bevat of pagina’s die nog niet goed werken. Kortom: zorg voor een website die al redelijk compleet is, geen foutmelding krijgt en een pagina of 10-20 bevat met duidelijke informatie die nog niet ergens anders op het web voorkomt.
 
Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je je aanmelding starten. Je kunt je aanmelden met een bestaand bol-account of een nieuw account aanmaken met een e-mailadres dat nog niet bekend is bij bol. Je vult je persoonlijke gegevens in, dient je website & websitenaam in en gaat akkoord met de voorwaarden.

En voilà, dan is je aanmelding al ingediend!
Affiliate Bol.com

Hoe snel keurt bol je aanmelding als affiliate?

Bol is lekker snel met het keuren van nieuwe aanmeldingen. Binnen uiterlijk twee werkdagen wordt je website gecheckt en krijg je bericht of je bent toegelaten of afgekeurd (en wat daarvoor de reden is).

Affiliate promotie bol.com

Hoe werkt het affiliate programma van bol?

Is je aanmelding geaccepteerd? Dan kun je direct beginnen met het promoten van producten van bol op je affiliate website of blog. Dat kan in principe op 5 manieren:

  1. Je genereert een affiliate tekstlink die je op een pagina verwerkt.
  2. Je genereert een productlink: een visuele widget met daarin bijvoorbeeld een afbeelding van het product, de prijs en sterrenreview. Hier zit een affiliate link achter.
  3. Je kiest één van de vele kant-en-klare banners die bol beschikbaar stelt. Deze genereer je inclusief jouw persoonlijke affiliate link en kun je vervolgens op je website plaatsen.
  4. Je koppelt het affiliate programma van bol aan een affiliate plugin zoals Affiliate Held, Content Egg Pro of Affiliate Egg Pro. Vervolgens worden de producten van bol ingeladen in deze plugin en kun je ze visueel op je site tonen, bijvoorbeeld in een mooie productvergelijking van Affiliate Held.
  5. Je maakt gebruik van de Open API van Bol.com en maakt een koppeling tussen jouw site en Bol.com. Daardoor kun je producten/productfeeds op allerlei manieren op je site inladen. Dit vergt wel wat technische skills.

Voor die eerste twee opties heeft bol de handige Sitebar ontwikkeld. Nadat je deze vanuit je account hebt geactiveerd, navigeer je naar bol.com en opent de sitebar aan de rechterzijde. Vervolgens kun je van elke (product)pagina op bol.com vanuit de Sitebar een affiliate tekstlink of productlink genereren en direct op je website plaatsen. Super handig!

Bol.com Sitebar

Screenshots: met de Sitebar kun je van een product direct een tekstlink of productlink aanmaken. Selecteer op welke site je de affiliate link wil plaatsen en de Sitebar genereert direct de code of link die je 1-op-1 kan overnemen & plakken!

Hoeveel affiliate commissie verdien je met bol?

Bol heeft haar commissies onderverdeeld in 4 categorieën: Brons, Zilver, Goud en Platinum. Onder elke categorie vallen verschillende productcategorieën die dezelfde commissies delen:

Commissiemodel Bol.com

De commissie wordt berekend over de verkoopprijs inclusief BTW en exclusief verzendkosten. Koopt iemand via jouw affiliate link een tandenborstel? Dan krijg je daar 7% commissie over (Platinum, Dagelijkse Verzorging). Koopt iemand een nieuwe iPhone? Dan krijg je daar 2,5% commissie over (Brons, Telefonie)

Wanneer wordt affiliate commissie van bol uitgekeerd?

Omdat klanten tot 30 dagen een bestelling retour kunnen sturen, duurt het ook minimaal 30 dagen voordat je je verdiende affiliate commissie uitgekeerd krijgt. Meestal ontvang je je affiliate commissie ergens tussen de 2e en 5e dag van een nieuwe maand.

Voorbeeld: op 5 december ontving ik de affiliate commissie die ik in oktober heb verdiend. Een klant die op 30 oktober iets had besteld, had immers nog tot 30 november om te retourneren.

Mijn ervaring met het affiliate programma als Bol.com

Bol was het eerste affiliate programma dat ik ergens in 2017 voor mijn site The Budget Life ging gebruiken. En ook op alle blogs en affiliate sites die volgden, meldde ik me als eerste bij het partnerprogramma van Bol aan. Op vrijwel al mijn sites zorgt bol voor de meeste affiliate omzet. Soms wel meer dan €4.000,- per website per maand!

Ik gebruik de Sitebar veel om tekstlinks te genereren, vind de koppeling tussen bol.com en Affiliate Held (de plugin die ik veel gebruik) perfect en ben ook tevreden over de service van het affiliate team van bol. Ik heb door de jaren heen regelmatig gemaild met een vraag en krijg altijd een snel en volledig antwoord.

Kortom: ik vind het affiliate programma van bol een enorme aanrader voor elke startende én ervaren affiliate!